Безработицата в България се понижи до рекордно ниско ниво. През

...
Безработицата в България се понижи до рекордно ниско ниво. През
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Над 230 000 безработни започнаха работа през 2018 година

Безработицата в България се намали до рекордно ниско равнище. През 2018 година междинното й ниво е 5,2%, което е доста по-ниско от междинното за Европейски Съюз равнище. Близо 230 000 безработни постъпиха на работа с помощта на поддръжката на трудовите медиатори в бюрата по труда. Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова по време на конгрес на Предприемачи ГЕРБ, който се организира в Бориовец. Положителните трендове не престават и при започване на 2019 година През януари и февруари близо 37 000 безработни са почнали работа, даде за образец Русинова.

Сред провокациите остават подготовката на фрагменти с нужните познания и умения, с цел да се удовлетворят потребностите на стопанската система, означи още Зорница Русинова. Най-търсени на пазара са хората с умения за другарство, разрешаване на спорове, персонална успеваемост, решение на проблеми, създаване на екип, както и с математически, научни, аналитични и цифрови умения, посочи Русинова.

Заместник-министърът на туда и обществената политика показа и резултата от ограниченията на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси " за поддръжка на пазара на труда. По разнообразни интервенции за обезпечаване на образования и претовареност на младежи до 29 години и възрастни са вложени над 400 млн. лева До 3 май работодателите могат да подават планове по скица „ Умения ". Предложенията могат да варират сред 15 000 лв. и 4 млн. лв., според от размера на предприятието. Средствата ще се отпускат за образование на чиновниците на фирмите или за образование и наемане на безработни лица, като акцентът ще е подложен върху цифровите компетентности и основните умения. Общият бюджет на скица „ Умения " е 30 милиона лв., с които се чака се обезпечи претовареност и образования за над 5 000 души. От 1 април 2019 година започва и нов банкет на заявки от работещи за приемане на ваучер за образование по основни пълномощия или професионална подготовка, осведоми още Зорница Русинова. Документите се подават във всички Бюра по труда. За ваучери могат да аплайват заети над 54 години, както и заети със приблизително и по-ниско обучение, посочи Русинова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР