Безпрецедентно убийство на граничен полицай вдигна накрак държавата. , най-вероятно

...
Безпрецедентно убийство на граничен полицай вдигна накрак държавата. , най-вероятно
Коментари Харесай

Български граничен полицай бе убит на границата с Турция - хронология на инцидента

Безпрецедентно ликвидиране на граничен служител на реда подвигна накрак страната., най-вероятно от каналджии, които са избягали навътре в Турция.

Вижте още в директното включване на Румяна Стефанова

Малко преди 18:00 часа стана ясно, че са арестувани двама души - стрелецът и негов помощник. Българските и турските управляващи са в непрестанен контакт, като евентуално български следователи ще заминат в Турция по отношение на следствието.

Министерство на вътрешните работи изиска нови ограничения за сигурност на граничарите. Президентът Румен Радев дефинира трагичния случай като " извънредно рисков и недопустим " и настоя за следствие с Турция и помощ за границата от Европейски Съюз с хора и техника.

Депутатите заговориха за по-строги санкции и промени в закона. Пред Българска национална телевизия турският дипломат разяснява, че би трябвало да се обясни дали нещастието има връзка с бежанския поток или повода за случилото се е друга.

Хронология на случая

Около 20:35 часа нощес сержант Бъчваров, дружно със собствен сътрудник военнослужещ е обхождал граничното оборудване. В региона на 242 пирамида, край село Голям Дервент, Бъчваров вижда прорез в оградата. Слиза от служебния автомобил и осветява с фенер, с цел да я огледа. В този миг е прострелян в главата и умира на място. Военнослужещият е съумял да се прикрие зад колата. От турска страна са последвали още няколко изстрела.



" Последва незабавно изстрел от прилежащата територия на Република Турция. Като с първия изстрел сътрудника е погубен. Колегата от Министерството на защитата съумява да се прикрие зад моторното транспортно средство, по него стартира пукотевица. Той отвръща със служебното си оръжие в посока на изстрелите. Като от прилежащата територия са създадени, по негови думи, към 10-15 изстрела ", изясни Петър Тодоров, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Групата, която е произвела изстрелите, се отдръпва в дълбочина към вътрешността на територията на Република Турция. На този стадий няма точни данни какъв брой огромна е била, посочи той.

В ранния следобяд. От тях по предварителни данни се допуска, че е стреляно с ловна пушка, само че след експертиза ще се разбере тъкмо какво оръжие е употребявано.

Реакциите на управляващите

На границата дойдоха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на защитата Димитър Стоянов.. Уточни, че патрулите могат да открият огън, когато против тях също се стреля.



Вътрешният министър Иван Демерджиев дефинира случилото се като невиждано и разгласи, че ще се вземат нови ограничения за сигурността на граничарите,.

" В случая става въпрос за престъпно действие и изключителна експанзия. Дотук сме се опитвали нашите чиновници да извършват дейностите си без ненужни вреди към хората, които се пробват да преминат границата. Уверявам ви, че в случай че има произшествия на границата оттук насетне, те няма да са ориентирани към нашите чиновници. Ще бъдем безусловно безкомпромисни към всеки, които се пробва да премине незаконно границата ", съобщи Демерджиев.



и сложи пред турския посланик въпроса за предстоящо цялостно подпомагане от страна на Турция за изясняване на събитията стрелбата. Коджабашев прикани турските управляващи да извършват отговорностите си при запазване сигурността на границата сред двете страни.

Реакции и от политическите партии -, след което депутати направиха изказвания от парламентарната естрада.

По-късно от, а, които плануват по-строги санкции за трафик на хора и каналджийство

Реакцията на Турция

Първата реакция от турска страна бе на, който написа, че с огромна горест е научил за случая и е изказал съболезнования на своя сътрудник Иван Демерджиев.

По-късно от, в която изричат съболезнованията си и обявиха, че страната е мобилизирала службите си за сигурност за изясняване на случая:

" Незабавно на границата бяха изпратени спомагателни екипи, с които е обезпечено засилено наличие. Силите ни за сигурност бяха мобилизирани за незабавното разкриване на причинителите и изясняване на случая. По този мотив изричаме нашите откровени съболезнования на българския народ ".



, като съобщи, че занапред ще се обяснява дали казусът е обвързван с бежанския напън по границата или не.

Извършителят е арестуван

Малко преди 18:00 часа турският дипломат заяви пред Българска национална телевизия, че е разговаряла с българските управляващи и че причинителят на стрелбата е арестуван. Минути по-късно, който посочи, че са арестувани двама души - причинителят и негов помощник.

Засега само е известно, че двамата не са турски жители, както и че управляващите не проверяват версия за терористичен акт, а за каналджийство, уточни Сарафов.



Европол ще спомага на България за следствието на стрелбата

Реакция и от Европейската комисия - п и ще даде цялостна поддръжка на българските проверяващи за трагичния случай на границата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР