Безпрецедентни са мерките за сигурност в Скопие днес, когато се

...
Безпрецедентни са мерките за сигурност в Скопие днес, когато се
Коментари Харесай

Демерджиев пред bTV: Скопие отказа да поднесем заедно цветя на Гоце Делчев


Безпрецедентни са ограниченията за сигурност в Скопие през днешния ден, когато се означават 151 години от рождението на ревлюционера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Гоце Делчев.

Целият периметър е отцепен от служители на реда, охранява се интензивно, а в небето кръжи и хеликоптер.

Около гроба на Гоце Делчев не се позволяват хора и до него не могат да доближат нито медии, нито свободни жители. Поставени са голям брой железни заграждения.

„ Разбунихме мистерията дали има българска делегация в Скопие. Да, има такава. Вчера аз вечерях с сътрудника ми от Северна Македония, който знаеше, че идвам. Посрещна ме и се отнесе уместно към нас. Ясна стратегия за честванията не е показана, само че упованията са всичко да протече умерено. Искаме да изчакаме сънародниците си, които ще дойдат от България и дружно да поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев “, разяснява пред bTV вътрешният министър Иван Демерджиев, който е отпред на делегацията ни. С него е и здравният министър Асен Меджидиев.

" Силно се надявам, че идващия път дружно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Предложих това да се случи и през днешния ден, само че то не се възприе от македонската страна. Вярвам, че идната година няма да е по този начин “, сподели Демерджиев.

„ В края на деня ще разберем дали има български жители, които не са били позволени на границата. До момента никой не се е свързвал с мен “, уточни още той.

Тази годишнина е съпроводена с ново напрежение сред България и Северна Македония поради пребития преди две седмици в Охрид българин Християн Пендиков. Този акт на експанзия против него за следващ път повдигна въпроса за правата на сънародниците ни в западната ни съседка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР