Безпрецедентната акция на връх Нанга Парбат в Каракорум, Пакистан завърши

...
Безпрецедентната акция на връх Нанга Парбат в Каракорум, Пакистан завърши
Коментари Харесай

Безпрецедентната акция на връх Нанга Парбат завърши се един спасен и един изгубен живот

Безпрецедентната акция на връх Нанга Парбат в Каракорум, Пакистан приключи с един избавен и един загубен живот.

Френската алпинистка Елизабет Револ е избавена, само че екипите не са съумели да доближат поляка Томаш Мацкевич. Той е разгласен за умрял, оповестиха пакистанските управляващи, представени от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Четирима спасители доброволци от друга полска експедиция поради неприятното време не са съумели да доближат Мацкевич, който е страдал от снежна слепота и височина болест.

Револ, която е с измръзване на краката и не може да върви, е превозена до непосредствен град.

Двамата алпинисти пробвали да покорят Нанга Парбат - деветия по височина връх в света (8126 м), който е прочут и като " планината палач ". Те пробвали да изкачат върха в чист алпийски жанр, без височинни носачи, О2 в бутилки и авансово готови лагери. Започнали финалната офанзива на върха на 25 януари от лагер на 7300 м. На 26 януари подали сигнал за помощ, защото Мацкевич получил остра височинна болест, измръзвания и снежна слепота. С помощта на Револ достигнал палатката на височинния лагер, само че не е бил в положение да продължи надолу. Револ траяла сама слизането по извънредно сложния механически маршрут.

В същото време на вр. К2 (8611 м) в Каракорум се организираше полска национална експедиция за първо в историята зимно нанагорнище на единствения неизкачван през този сезон осемхилядник. В състава на експедицията са едни от най-силните и опитни алпинисти в света.

Била проведена избавителна акция - два пакистански военни хеликоптера са превозили четирима от алпинистите, изкачващи К2 до подножието на Нанга Парбат.

Елизабет Револ е видяна на по-малко от 1000 м по-високо и от нея е получен сигнал, че макар измръзванията и неналичието на храна и вода е добре. Издирването на Мацкевич е прекъснато.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР