Безпрецедентна спасителна акция с участието на български екип в Турция.

...
Безпрецедентна спасителна акция с участието на български екип в Турция.
Коментари Харесай

Български пещерняц и участват в акция по спасяването на спелеолог в Турция

Безпрецедентна избавителна акция с присъединяване на български екип в Турция. Пещерните ни спасители оказват помощ за изваждането на американския спелеолог Марк Дики от пещерата Морджа. Той се намира в лагера на -1040 метра подземен и е под лекарско наблюдаване. Докато проучвал пещерата Морджа, в края на предходната седмица, Дики получава кръвоизлив и повече не е в положение да излезе оттова.

Сигналът за бедстващия американски спелеолог е подаден в неделя, през интернационалната организация за пещерно избавяне. Нашите спасители са извънредно готови и едни от дребното експерти в региона. Те реагират незабавно и първият екип идва в Турция още в понеделник вечер. След това са изпратени още два екипа и по този начин на терен в този момент са общо 17 българи.

" Крайната цел е да извадим индивида, несъмнено, това което вършат нашите момчета сега, с изключение на построяването на телефонна връзка, няколко екипа построяват и подземни лагери, които ще оказват помощ за отмора, по време на действителната избавителна акция, когато индивидът стартират да го извличат нагоре към повърхността ", описа Анри Хаздай, член на УС на Национално съдружие „ Пещерно избавяне ".

Марк Дики е квалифициран спелеолог, само че по време на работата си в пещерата Мурджа получава кръвоизлив в стомаха. Заради кървящата язва губи огромно количество кръв.

" При такава дълбочина, при която се намира той сега, естествен здрав човек му би трябвало денонощие, с цел да излезе оттова, сигурно с междинно прекъсване, надлежно той все още е нормализиран, нашите момчета съумяха да му вкарат няколко банки кръв ", съобщи Анри Хаздай.



В момента на терен има към 100 спасителя, като се чака броя да нарасне до 150. Ако не успят да го изведат със особено седло, ще се наложи превозването да е с носилка, за което ще трябват и още спасители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР