Безплатно приготвяне и опичане на обредни хлябове организира Националният исторически

...
Безплатно приготвяне и опичане на обредни хлябове организира Националният исторически
Коментари Харесай

Приготвяне на обредни хлябове организира НИМ на 14 април

Безплатно подготвяне и опичане на обредни хлябове провежда Националният исторически музей (НИМ) на 14 април (събота), в своя Детски музейно-образователен център. Ателието е част от плана „ Представителна галерия: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в.”, осъществен с частичната финансова поддръжка на Министерство на културата.
Посетителите ще могат да подготвят обредни хлябове от мая - обичайни великденски хлебчета и специфичен самун, употребен в богослужебната литургия. Той се отличава с това, че върху него е бил слаган дървен просфорен щемпел. Участниците в ателието ще могат да изпекат на място своето произведение, с помощта на пекарни „ Слънце Луна” и майстора-хлебар Свилен Класанов. Да го опитат и да го отнесат със себе си.
Занятието е второто от общо четирите ателиета, директно свързани с тематиката и предметите от експозицията: „ Сакралното пространство на религиозната просвета и националното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в. “ в зала 4 на НИМ. През май и юни предстоят нови занятия по краснопис и разработване на глинени икони.
Материалите, инструментите и моделите ще бъдат обезпечени от уредниците.
Занятията стартират в 10:30 ч., на 14 април (събота) и ще продължат до 15:30 ч. Ателието се провежда взаимно с пекарни „ Слънце и луна”.
Входът за деца за Детския център на НИМ е свободен. Телефон за връзка: 0883308748.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР