Безплатни профилактични прегледи за мъже организира през целия ноември Клиниката

...
Безплатни профилактични прегледи за мъже организира през целия ноември Клиниката
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за рак на простатата

Безплатни профилактични прегледи за мъже провежда през целия ноември Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ ". Инициативата е във връзка Световния месец за битка с рака на простатата и интернационалната самодейност Movember, ориентирана към мъжкото здраве, заяви " Труд бг ".

Прегледите ще бъдат всеки работен ден сред 12 и 14 ч. в поликлиничния кабинет на клиниката, намиращ се над Спешно поделение. Необходимо е авансово записване на тел. 02 94 32 201, оповестяват от болничното заведение. За прегледа пациентът би трябвало да разполага с настоящо проучване на ПСА (Простатоспецифичен антиген), не по-старо от 1 месец.

Ракът на простатата е на второ място по периодичност в България след рака на белия дроб при мъжете. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, само че не са изключение и по-ранните прояви на заболяването, когато тя протича и по-агресивно.

Съществува генетична връзка сред рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки и/или сестри са били диагностицирани с рак на гърдата, са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И надлежно дами, чиито братя и/или татковци са имали рак на простатата, имат по-голяма възможност да се разболеят от рак на гърдата.

От края на предходната година в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ " беше въведен новаторски способ за вътретъканно облъчване при ранен карцином на простатата. При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват дребни зърна йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула. Те реализират вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в границите на 6-8 седмици, при което се реализира 96% изцеление.

По този метод се заобикалят радикалното унищожаване на жлезата, както и страничните резултати, които постоянно го съпътстват (изпускане на урина, еректилна дисфункция). Пациентът остава в болничното заведение единствено 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лекуване. Докато зърната с йод 125 изотоп са в тялото му, той е изцяло безвреден за близките, няма никаква заплаха и за другите органи в тялото му. След този интервал зърната, които са биологично съвместими, се резорбират.

Нискодозовата брахитерапия е подобаваща за мъже с ранна форма на рак на простатата, нормално втора група, който не излиза отвън рамките на капсулата на жлезата, и със стойност на ПСА не повече от 10.

Процедурата по нискодозова брахитерапия се прави от мултидисциплинарен екип отпред с акад. проф. доктор Чавдар Славов - шеф на Клиниката по урология и андрология, в който влизат още доцент доктор Еленко Попов и операционната сестра Здравка Попова от същата клиника, лъчетерапевтът доктор Илия Габровски и медицинският физик Галин Вълчев. В края на предходната година те минаха образование в Специализираната онкологична болница „ Св. Елизабет " в Словакия. Центърът е един от най-опитните в Европа, в който досега са осъществени над 1600 брахитерапии на простатата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР