Безплатни прегледи за туберкулоза започват от днес и ще продължат

...
Безплатни прегледи за туберкулоза започват от днес и ще продължат
Коментари Харесай

Седмица на безплатни прегледи за туберкулоза започва във Варна

Безплатни прегледи за туберкулоза стартират от през днешния ден и ще продължат до 28 юни в Специализираната болница за интензивно лекуване по пневмофтизиатрични болести във Варна, научи Moreto.net.

Адресът на профилираната болница е ул. Мануш Войвода 11А, а телефонът на регистратурата е 052 / 65 63 69.

По време на „ Седмицата на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Инициативата се реализира за повторно тази година и е по Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в Република България към Министерството на здравеопазването.

По време на извършената през месец март 2019 година национална акция интервюирани за туберкулоза са 2 952 лица, а на 1 792 в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 24 лица с туберкулоза и 82 лица с латентна туберкулозна зараза, на които е стартирано лекуване.

Инициативата се организира от 2009 година и е съдействала за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, ефикасна предварителна защита на туберкулозата в страната и обезпечаване на достъп до здравни грижи. По време на извършените за интервала 2009 година – 2018 година „ Седмици на отворени порти ” интервюирани за туберкулоза са 114 730 лица, открити и ориентирани за лекуване са 1 242 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна зараза и обхванати с химиопрофилактика са 4 351 души. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР