Безплатни прегледи за миома на матката започват трите големи АГ

...
Безплатни прегледи за миома на матката започват трите големи АГ
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за миома на матката в трите големи АГ болници в София

Безплатни прегледи за миома на матката стартират трите огромни АГ лечебни заведения в София - Шейново, Майчин дом и Света София. Прегледите ще стартират от 5 февруари и ще продължат един месец.

Най-честата причина за премахване на матката е точно миомната болест, демонстрира статистиката на медиците, само че не постоянно интервенцията е най-адекватното лекуване, стана ясно от думите на шефовете на лечебните заведения.

Кампанията беше показана в Столична община. Кметът Йорданка Фандъкова уточни, че София е първата община, която е почнала скринингови стратегии и до този миг са осъществени четири - за рак на млечната жлеза, за щитовидната жлеза, за рак на простата и за проучвания за белодробни болести. Започващата през днешния ден стратегия е пета, означи още кметът.

Ще се вършат безвъзмездни прегледи в трите лечебни заведения, както и съвещания за актуалните способи за лекуване на миомната болест.

Д-р Гергана Коларова, шеф на I САГБАЛ " Св. София " уточни, че акцията е за дами, които към този момент имат миома, или са в рискови групи, или имат репродуктивни разстройства или усложнения.

Д-р Иван Костов, шеф на СБАЛГ " Майчин дом " и основател на акцията, уточни, че скрининговата стратегия ще е в границите на един месец. По думите му най-честа причина за интервенции в гинекологичната област е миомната болест. Той обаче добави, че не постоянно миомата би трябвало да бъде оперирана.

" Важно е да разясним на дамите, че миомата може да бъде лекувана и медикаментозно ", сподели той.

Прегледите ще стартират след края на грипната зараза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР