Безпилотният летателен апарат, който се разби снощи в една от

...
Безпилотният летателен апарат, който се разби снощи в една от
Коментари Харесай

Хърватският президент каза, че дронът, който се разби в Загреб, е изстрелян от Украйна

Безпилотният летателен уред, който се разруши нощес в една от зоните в покрайнините на Загреб, е бил изстрелян от територията на Украйна и е влезнал във въздушното пространство на Хърватия откъм Унгария. Това заяви на конференция президентът на Хърватия Зоран Миланович.

От хърватското Министерство на вътрешните работи призоваваха жителите да не разгласяват фотоси и видеоклипове на разрушилия се летящ уред.

В обществените медии обаче за малко се появиха такива. Военни специалисти, представени от хърватските медии настояват, че се касае за украински разследващ дрон Ту-141 " Стриж ", който заради щета се е оказал в Хърватия.

" Фактите ще бъдат открити. Как е допустимо дрон от остарял вид да прекара повече от един час в небето над страните членки на НАТО, а никой не е забелязал това ", сподели Миланович.

" Знаем за какъв обект става дума. Той е летял над Унгария повече от 40 минути, а в хърватското въздушно пространство е бил по-малко от седем минути и се е разрушил в Загреб, когато горивото му е свършило. Това е сериозен случай ", акцентира президентът.

На собствен ред хърватският министър председател Андрей Пленкович съобщи, че става дума за дрон „ съветско произвеждане “, само че не посочи типа му и от коя войска принадлежи. По-рано хърватските медии писаха, че може да става дума за дрон " Ту-141 Стриж " руско произвеждане.

" Ту-141 Стриж " е разследващ дрон на въоръжение в руската войска през 70-те и 80-те години на предишния век.
Украински дрон ТУ-141 - СтрижСъветски дрон ТУ-141 - СтрижНамерените на мястото на злополуката два парашута
По-рано държавната осведомителна организация Хина заяви за рухването в петък вечерта в един от кварталите в покрайнините на Загреб на незнаен обект. По време на случая се чу тропот. На място няма потърпевши, потърпевши са няколко автомобила, открити са два парашута.

Зоната на рухване на неидентифициран обект е отцепена, тече следствие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР