Безпилотен самолет наскоро излетя в небето над Антарктика в тестов

...
Безпилотен самолет наскоро излетя в небето над Антарктика в тестов
Коментари Харесай

Самолет прелетя над Антарктида без жива душа на борда: какво е това? ВИДЕО

Безпилотен аероплан неотдавна излетя в небето над Антарктика в тестов полет, който съгласно учените ще революционизира метода, по който се събират научни данни на покрития с лед континент.

Дронът Windracers ULTRA е създаден под управлението на изследователската станция Rother на Британското антарктическо проучване (BAS). Това е изцяло самостоятелен аероплан с обсег на крилата 10 метра. Авторите на плана означават, че на борда на самолета могат да се транспортират товари до 100 кг, до момента в който дронът може да измине разстояние до 1000 километра. Благодарение на своята високотехнологична система за автопилот, той може да излетява, лети и каца безвредно с минимална интервенция от човешки оператор.



Самолетът е особено планиран от Windracers за работа в необикновено суровите условия на Антарктика, пише IFLScience. Например, съгласно разработчиците, в случай че един от моторите на самолета се повреди, самолетът въпреки всичко ще може да приключи полета и да се върне в базата. В допълнение, той е планиран да продължи да работи, даже в случай че някои съставни елементи се повредят.

Първите проби на самолета започнаха при започване на февруари 2024 година и едвам тази седмица той най-сетне приключи първите си тестови полети, покривайки 720 километра. Изследователите означават, че до момента тестванията вървят добре и устройството е потвърдило, че може надеждно да събира необятен набор от научни данни.

Според водещия академик на плана Том Джордан първичните проби демонстрират, че дронът може да събира висококачествена информация за околната среда, която ще бъде потребна за редица научни дисциплини. Авторите на проучването също по този начин означават, че в бъдеще новата разработка ще взе участие в по-широк пробен план, чиято цел е да разбере дали сходни дронове могат да се употребяват за събиране на данни за околната среда на ледения континент.

Предполага се, че учените ще употребяват самолета, с цел да оценят структурата на ледената завивка благодарение на бордов радар, а също по този начин ще го употребяват за проучване на тектонични структури, скрити под леда на Антарктида, благодарение на магнитни и гравитационни датчици.

В допълнение, камерите на борда ще бъдат употребявани за документиране на крила, основата на хранителната верига, в екологично чувствителни зони. Самолетът е оборудван и със сонда за атмосферна турбуленция, която ще учи комплицираните процеси, протичащи в океана и атмосферата на Антарктида.

Имайте поради, че отвън Антарктида самостоятелните самолети се употребяват необятно от учените. Например, през август 2022 година захранваният със слънчева сила Airbus Zephyr S остана във въздуха 64 дни, 18 часа и 26 минути – счупвайки върха за най-дълъг безпилотен полет.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР