Безопасното прехвърляне на енергия без кабели ще улесни изграждането на

...
Безопасното прехвърляне на енергия без кабели ще улесни изграждането на
Коментари Харесай

Лазери захранват 5G мрежа изцяло безжично


Безопасното прекачване на сила без кабели ще улесни построяването на 5G мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Лазери могат да зареждат мрежите от пето потомство по този начин, че те да са изцяло безжични, разбра се тази седмица. Демонстрацията на напълно безжична базова станция за 5G бе направена от Ericsson и американската лазерна компания PowerLight Technologies.

В изказване компаниите обясниха, че демонстрацията е доказателство за концепцията, която към този момент е осъществена в Сиатъл, Съединени американски щати. Използвани са оптични сигнали, при които лазерна технология преобразува електричеството в светлина с висока активност, която по-късно се „ улавя и трансформира ” в електричество в базовата станция, заяви.

По време на демонстрацията не са употребявани каквито и да е кабели, които да подават сигнали или електрическа енергия към обекта. Не е било включено и каквото и да е устройство за генериране на електрическа енергия на място. В последна сметка базовата станция е останала „ няма ”, до момента в който не бъде обвързвана „ по въздуха ” посредством лазерен лъч.
още по тематиката
Лазерната технология може да предава стотици ватове на стотици метри по въздуха, обясниха от двете компании, построили тестовата апаратура.

„ Способността за безвредно на дистанции, без да е належащо да се свързва посредством кабели към електрическата мрежа, отстрани една от огромните спънки в построяването на нови клетъчни мрежи ”, съобщи Кевин Звокел, началник мрежи в Ericsson за Северна Америка.

Двете компании прибавиха, че имат за цел по-нататъшно изследване и създаване на новаторски 5G решения, ориентирани към повишение на скоростта и гъвкавостта на в разнообразни среди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР