Безжична технология на АББ за микромрежи дава възможност на един

...
Безжична технология на АББ за микромрежи дава възможност на един
Коментари Харесай

Остров Робен - фар на надеждата за всички

Безжична технология на АББ за микромрежи дава опция на един южноафрикански обект от Списъка на международното културното завещание на ЮНЕСКО да действа с устойчива и надеждна слънчева сила, и да служи като международен модел за бъдещето на чистата сила. Новината идва от Шведско-швейцарската компания АББ, която има активност в над 100 страни по целия свят, в това число и у нас.

Географските особености на остров Робен (в Южна Африка), съставляват толкоз огромно предизвикателство, че епохи наред той е дом на печално прочут, изложен на палещо слънце и брулещи ветрове затвор. Това е мястото, където Нелсън Мандела прекарва 18 години по време на своята сложна, само че в последна сметка сполучлива борба да постави завършек на апартейда. Островът в този момент служи като музей и се е трансформирал в пример на бъдещето на чистата сила.
За да обезпечи електрозахранването му, Отделът по туризъм на Южна Африка инсталира нова, захранвана със слънчева сила микромрежа, построена с усъвършенствани технологии на АББ. Инсталацията обезпечава задоволително електричество за близо 2 000 души, които посещават острова всеки ден и за над 100 екскурзовода и личния състав, работещ в музея.
А микромрежата, която всъщност съставлява електрическа мрежа от дребен мащаб, ще даде опция на остров Робен да понижи фрапантно потреблението на замърсяващите въздуха дизелови генератори, които до момента са били единственият източник на електрическа енергия за острова.
Жителите виждат това като следващия метод, по който остров Робен може да въодушеви света посредством визия и персонален образец. " Остров Робен би трябвало постоянно да бъде фар на вярата за всички ", сподели Вусумзи Мконго, който бил задържан на 24-годишна възраст и държан като политически пандизчия на острова години наред. В момента той е на 63 години и е един от екскурзоводите на острова.
Функция за отдалечено наблюдаване от ABB AbilityTM обезпечава опция системата да бъде следена и ръководена от Кейп Таун, намиращ се на 9 километра по вода с рискови подводни течения. Дистанционното приспособление отстрани и потребността от поддържането на работна мощ на острова, чийто плевел климат от време на време затруднява пътуването до и от сушата.
Остров Робен (Robben Island), което в превод от холандски значи "островът щемпел ", разполага и с работещо пристанище и фар , има общите енергийни потребности на малко село, което е еквивалентно на потребностите на към 130 семейства. До момента островът е разчитал напълно на дизелови генератори, което налагало изгарянето на към 600 000 литра гориво годишно, освен това на висока цена и създавайки доста замърсяване. Очаква се микромреждата да понижи разноските за гориво и въглеводородните излъчвания с до 75%, и да обезпечи опция на острова да действа на слънчева сила в най-малко девет месеца от годината и ползвайки дизеловото гориво единствено като авариен вид.
"Микромрежите са основен детайл от мрежите на бъдещето ", споделя Клаудио Фачин. "Това, което внедряваме като технология на остров Робен, несъмнено е един от основополагащите образци за това какво можем да създадем за бъдещето на по-силните, по-умни и по-зелени мрежи ".
Проектът е част от самодейност за резистентен туризъм, финансирана от Отдела по туризъм и бе изпълнен за SOLA Future Energy, сдружение за инженерство, публични поръчки и възложителство.
Допълнително преимущество на безжичната мрежа е това, че няма потребност от ровове за кабели, което оказва помощ за опазването на локалната природа. Остров Робен е включен в програмата за национално завещание на Южна Африка и е дом на над 20 000 африкански пингвина, стада южноафрикански газели - националният амулет на Южна Африка, както и резерват за птици.
Остров Робен е една от най-популярните и посещавани туристически дестинации в Южна Африка. Малкият остров е ситуиран в залива Тейбъл, на 6.9 км западно от крайбрежията на Кейп Таун. Днес островът е разгласен за част от Световното културно естествено завещание на ЮНЕСКО и извършва функционалността на музей, проследяващ пътя към свободата на Южна Африка.

Остров Робен е забавен не толкоз с природата си, колкото със своята историческа стойност на място, обвързвано с апартейда. Тук са се намирали няколко пандиза, в които са излежавали своите присъди голям брой политически пандизчии, сред които най-известният е именитият южноафрикански политик Нелсън Мандела, който по-късно става президент на страната. През 1962 година е наказан на пожизнен затвор за бойкот и други закононарушения.

Островът има почти овална форма, дължината му е 3.3 км, ширината 1.9 км и има повърхност от 5.07 кв.километра. Поради ерозионни събития надморската му височина е единствено няколко метра. През ХVІІ и ХХ век е изпозван за затвор със непоколебим режим. Тук са излежавали присъди доста политически пандизчии. Настоящият президент на Южна Африка Джейкъб Зума също е политически пандизчия и прекарва 10 години в острова. Островът през днешния ден се употребява като музей, символизиращ успеха на човешкия дух, свободата и демокрацията над тоталитаризма.

Почти всеки екскурзиант, който дойде в Кейптаун, възнамерява да посети остров Робен, където Нелсън Мандела прекарва 27 години от живота си.

От кулата с часовника на V & A Waterfront на всеки два часа с ферибот се стига до остров Робен, като пътуването лишава към 25 минути. После ви чака дребна екскурзия с рейс, който минава по специфичен маршрут по крайбрежието на острова. Можете да се запознаете с историята и произхода му, неговите поданици и забележителности. След това ви чака разходка през пандиза.

Хората, които живеят на остров Робен, а това са 200 души, са склонни да вършат туристически обиколки с гостите и да обслужват територията на музея.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР