Безизходицата около присъединяването на България и Румъния към Шенген може

...
Безизходицата около присъединяването на България и Румъния към Шенген може
Коментари Харесай

Присъединяването на България и Румъния вероятно ще бъде гласувано през декември

Безизходицата към присъединението на България и Румъния към Шенген може да бъде решена след гласоподаване при започване на декември, оповестява " Евронюз ".


Това най-малко е желанието на Испания, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз през втората половина на 2023 година

Приемането на нови членове в Шенгенското пространство без граници изисква единомислещо утвърждение от Съвета по правораздаване и вътрешни работи, който се състои от вътрешните министри на 27-те държави-членки на Европейски Съюз.

Последното съвещание на този съвет е планувано за 5 и 6 декември.

„ Надяваме се това да стане факт на последното съвещание в границите на испанското председателство “, сподели служебният вътрешен министър на Испания Фернандо Гранде-Марласка, който акцентира, че присъединението на България и Румъния към Шенген е „ приоритет “ за Испанското председателство.

„ Сигурен съм, че ще бъде допустимо. Ще създадем всичко допустимо през декември да имаме съглашение. Опитваме се да го реализираме и стискаме палци, работим доста съществено по него “, сподели той преди днешния Съвет по правораздаване и вътрешни работи в Люксембург.

„ България и Румъния се оправят доста добре с защитата на външните граници на Европейски Съюз и това е значимо за приемането на двете страни в Шенген “. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон преди днешната среща.

В срещата взе участие и българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР