Безгрижието на 11 000 - те хиляди жители на Тувалу

...
Безгрижието на 11 000 - те хиляди жители на Тувалу
Коментари Харесай

Спасение от океана: Тувалу и Австралия близо до историческо споразумение

Безгрижието на 11 000 - те хиляди поданици на Тувалу е съществено застрашено. Те населяват по-малко от 26 квадратни км земя, разпръсната върху коралови острови в югоизточната част на Тихия океан. Два от деветте коралови рифа на Тувалу бяха погълнати от водата поради световното стопляне и покачващото се равнище на международния океан. Прогнозите са за по-малко от 100 години цялата територия на страната да бъдат залети.

Спасението е - преселване в Австралия. Историческото съглашение, което урежда даването на климатично леговище на популацията на Тувалу, към този момент е импортирано в австралийския парламент.
Новият министър - ръководител на Тувалу, който встъпи в служба в края на февруари, се разгласи за промени в документа.



" Нямам желание да анулирам историческото съглашение за климата и сигурността с Австралия, само че желая да бъдат модифицирани някои аспекти от него ", съобщи Фелети Тео, министър-председател на Тувалу.

Но Фелети Тео упорства за гаранции за суверенитета на своята страна. Причината за безпокойството му е текст в документа, който дава право на несъгласие на Канбера върху решения за влизането на Тувалу в съюзи за сигурност и защита. Местоположението на Тувалу го слага в зоната на съревнование сред Австралия и Китай в Тихия океан.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР