Бездействието в Кресненското дефиле би забавило магистралата с още 10

...
Бездействието в Кресненското дефиле би забавило магистралата с още 10
Коментари Харесай

Министър Шишков: Ако не построим АМ „Струма“, утре протестиращите ще са много повече

Бездействието в Кресненското дефиле би забавило автомагистралата с още 10 години и осъдено със наказания от Европейски Съюз

Ако не построим „ Струма “, а стартираме всички процедури от начало, протестиращите ще са доста повече, тъй като автомагистралата я желаят всички българи. Народът желае най-сетне да има съгласуваност сред двете построени елементи на автомагистралата и сектора в дефилето, който липсва и за който няма решение.

Това сподели в предаването „ Честно казано с Люба Кулезич “ по телевизия Евроком министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той съобщи, че всичко, което се случва към аутобана, е част от акцията на служебния кабинет да разсъни „ спящите “ автомагистрали. „ Струма “ беше най-заспалата автомагистрала.

Преди месец ние започнахме да укрепваме свлачищата при тунел „ Железница “, които стоят от 2020 година, с цел да стане автомагистрала и да се употребява в частта до Симитли, което ще е реалност до няколко месеца.

Събудихме спящата автомагистрала и взехме решение да я приключим - законно и опазвайки природата “, означи арх. Шишков. Той подсети обстоятелството, че с изключение на „ Тракия “ в страната нямахме план за довеждане докрай на нито една автомагистрала, по тази причина не трябва да се губи никакво време.

„ Ако не бяхме подписали контракта за строителството на пътния възел при Кресна, щяхме да изгубим утвърдената оценка за влияние върху околната среда, която изтича в края на месец май, и по този начин щяхме да върнем процедурите за строителство на Автомагистрала „ Струма “ 3-4 години обратно.

Затова направихме по този начин, че да не загубим нови 4 години, с което автомагистралата или скоростния път в дефилето да не се случат в идващите 10 години “, изясни районният министър. Той бе безапелационен, че със почналото строителство на новите пътни връзки, които са част от плана, не предопределя трасето на автомагистралата и подсети, че има три разновидността за прекосяване през дефилето.

Кой от тях ще бъде определен ще е стане ясно след разбора на екологичните ограничения, който тече сега.

„ Всичко се рапортува на инструмента Jaspers, който е към Европейската капиталова банка, тъй като част от финансирането за строителството ще се обезпечи от Европейската комисия “, акцентира арх. Шишков. Той подсети, че договорите за строителството на сектора, всички състезания и търгове са направени надалеч преди първите служебни кабинети.

„ Ние подготвихме анекс, с който категорично е разказано, че строителството може да стартира единствено след утвърждение на трасето и обезпечено финансиране. Нямаше обаче по какъв начин да стартираме да строим пътния възел при Кресна без подписан контракт.

По този метод направихме необратим процеса за изграждане на автомагистралата. A изборът на трасе ще се дефинира напълно върху това, кое е най-щадящо за природата “, увери арх. Иван Шишков.

Той напомни, че разновидностите за прекосяване през Кресненското дефиле са посочени преди доста години, като планът за две отдалечени трасета за другите направления на придвижване е бил избран като най-екологичен. „ Ето за какво не прави чест на екологичните придвижвания да стачкуват против мен, тъй като преди години се е стигнало до този вид “, безапелационен бе министърът.

Според него настояването автомагистралата да бъде напълно изнесена от дефилето, посредством строителство в планината не е най-екологичният вид, само че зад него стоят притежатели на заведения по настоящия път, както и клубовете за рафтинг по река Струма, които не желаят да им се пречи на бизнеса.

Ето за какво би трябвало добре да се реши кое е по-щадящо природата – няколко заведения или две платна на автомагистрала в планината с целия звук и строителство. Министър Шишков добави, че компаниите са определени още през 2020 година, а не от настоящия длъжностен кабинет. „ Ние на процедура това наследихме и това вършим.

Действахме по единствения вероятен метод, който има, с цел да спасим екологичната процедурата, доказана от съда. Другото значи да развалим търг, да платим наказателна клауза, да не строим автомагистралата и да се върнем минус 4 години обратно.

„ Ако до 2029 година не построим автомагистралата, ще би трябвало да върнем и доста пари на Европейски Съюз, в случай че някой реши да си играе и да се майтапи с процедури, единствено тъй като не му харесва дадена компания “, означи министърът на районното развиване и благоустройството.

Той бе безапелационен, че най-важни са животът на пътуващите и жителите на гр. Кресна, които търпят целия тежкотоварен трафик, и екологичните ограничения, които ще кажат по какъв начин да се построи автомагистралата. „ За това е доста значимо да спасим процедурата, да я създадем необратима. И тъкмо това се явява главният проблем на протестиращите – че ще е необратимо. Аз не съм фен на всички решения на ГЕРБ, само че сигурно за Кресненското дефиле са направени доста изследвания.

Ако в този момент не бяхме издали разрешението за градеж, щеше да е безсмислено да стартираме изначало. В момента не се нарушава закона, а това което вършим, е в интерес на обществото “, безапелационен бе районният министър.

В предаването той осведоми, че на съвещание на Комисията по районна политика в Народното събрание е срещнал с обстоятелствата и депутатите от парламентарната група на ПП-ДБ, които в специфична декларация сложиха 8 въпроса по отношение на подписаните контракти и строителството в дефилето.

„ В дефилето починаха доста хора. Изключително значимо е оптимално бързо да се завърши казусът с автомагистралата. Да се завърши законово и да имаме цялостен аутобан. По същия метод се борим и за автомагистрала „ Европа “, която започнахме да строим от София до Сливница единствено преди няколко дни, само че там митинги нямаше. Сега има нападки. Човек, с цел да атакува някого, би трябвало да има съображение “, сподели още арх. Шишков.

По отношение на обвинявания на протестиращи, че облагодетелства избрани компании, министърът разяснява, че даже не знае кои са всички компании реализатори на „ Струма “. „ Направихме инспекции, взимайки ядки от разнообразни пътни прави, строени от разнообразни компании, с цел да знаем по какъв начин да ги ремонтираме. С това демонстрирах ясно, че не желая да покровителствам една компания и да укривам друга.

Всеки може да интерпретира нещата, както желае. Опитват се да те залеят с мръсотия, да ти приписват неща, когато нарушиш нечии ползи. А аз наруших доста ползи на компаниите, на които върша инспекции. Имам обаче извънредно сериозен претекст да работя.

Да можеш да направиш нещо, с цел да обърнеш посоката, тъй като в години обратно нещата са вършени по подобен метод, по който не би трябвало. Борбата е да потвърдим, че в този момент с изключение на, че желаеме строителството на автомагистрали да създадем с по-висока скорост, само че законово, задачата ни е и да пренебрегваме всички открити нередности “ разяснява накраяарх.Шишков.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР