Без война, ние сме в режим на окупация на изпълнителната

...
Без война, ние сме в режим на окупация на изпълнителната
Коментари Харесай

Наистина ли управляващите са толкова зле, колкото твърдят от ГЕРБ?

" Без война, ние сме в режим на окупация на изпълнителната власт от няколко фамилии и некомпетентния им шуро-баджанашки кръг, който подлага на стопански геноцид всички българи. Резултатите са беднотия и оцеляване на ръба ", написа някогашният вътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Младен Маринов във Facebook.

Оригиналният правопис на обявата е непокътнат.
От ГЕРБ приказват за " шуробаджанащина ". Наистина ли?
За мнозина моделът " ГЕРБ " и кавги като " Кумгейт " и " Апартаментгейт " станаха знак таман на шуробаджанащината. Да не приказваме, че звучи безсрамно тъкмо господин Маринов, под чието управление на Министерство на вътрешните работи служители на реда биха протестиращи, включително студенти, да заема високата естрада на морала и да назидава.

Ясно е, че провиненията на ГЕРБ не могат да оправдаят недъзите на кабинета " Петков ". Но в случай че някогашните ръководещи имат данни за корупция по висшите етажи на сегашната власт, те би трябвало да сезират способените органи, вместо да се жалват в обществените мрежи.
" Икономически геноцид ", " беднотия и оцеляване на ръба " - по този начин ли е?
Факт е, че има растеж на цените и скок на инфлацията - тя към този момент е над 14%. Причините обаче са световни, не характерно български. Противно на упованията, възобновяване от пандемията бе доста по-бързо от предстоящото - и то в целия свят.

Разбира се, обособени браншове, в това число в България - като ресторантьорство, превоз, туризъм - пострадаха доста тежко. Останали по домовете си обаче, стотици милиони консуматори се ориентираха към интернет шопинг терапия, пазарувайки доста повече от нормално. Друг фактор за растежа на инфлацията е, несъмнено, войната в Украйна.

Българската стопанска система, макар скока на цените на енергоносителите и на редица артикули и първични материали, също се възвърне бързо от шока от пандемията. По данни от Национален статистически институт, износът през март 2022-а бележи рекордни равнища: над 8 милиарда лева В интервала от януари до март 2022 година износът на артикули от България за трети страни се е нараснал с 28,3 на 100 в съпоставяне със същия интервал на 2021 година През месеците от януари до март българската стопанска система е пораснала с 4,5% спрямо предходната година.

Накратко: числата приказват, че у нас възобновяване от коронавирус рецесията е завършило. Правителствата, които управляваха в последната година, наред с световните трендове, също би трябвало да имат някакъв принос за това.

Конкретно кабинетът " Петков " развърза кесията, с цел да подложи възглавница, която да смекчи ударите от инфлацията: отстъпки за битовите консуматори на горива, по-сериозни помощи за бизнеса. Предстои съществено нарастване на пенсиите и понижаване на Данък добавена стойност.
Скъсването с съветския газ е реалност
Три държавни управления на ГЕРБ не съумяха да решат въпроса за енергийната диверсификация на България, а той е жизненоважен, основополагащ за националната сигурност. Зависимостта на българската енергетика от Кремъл в продължение на десетилетия сътвори цялостен бранш, който припечелваше от тази " дружба ". В редица случаи става думи за компании, които са близки до мощните на деня, и за корупционни практики.

Заявката на кабинета " Петков " е България да се освободи от зависимостта от Русия. Опитът на Москва да изнудва България да заплаща в рубли за газа, който използва, пропадна.

Разби се и митът за това, че България ще рухне без съветския газ. Оказа се, че държавното управление има проект. Той се очерта, откакто " Газпром " врътна кранчето на 26 април. От една страна, " Булгаргаз " може да разчита на газа, който идва през Ревитуса. От друга, София въпреки всичко показва благосклонност към Москва: доставките на съветски газ за Сърбия и Унгария през нашата територия ( " Турски поток " ) не стопираха, а страната ни продължава да печели от директни такси.

До края на юни се чака да проработи интерконекторът с Гърция (ICGB), който кабинетите " Борисов " протакаха за сметка на " Турски поток " и на гърба на българските данъкоплатци.
Критиката е обвързване на опозицията, само че ГЕРБ пресилват
За похлупак, Кирил Петков разгласи, че е договорил газ за България от Съединени американски щати. При това на цени, по-изгодни от тези на " Газпром ". Предстои да забележим дали това е по този начин, само че едно е несъмнено: от диверсификацията мощно ще пострада петата колона на Москва в България. Неслучайно тя надига писклив писък против нея.

Свещено право на опозицията е да подлага на критика ръководещите, само че да се приказва за " геноцид " - изключително от страна на ГЕРБ - е пресилено и несъстоятелно.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР