Без визия от държавата за социално поносим енергиен преход в

...
Без визия от държавата за социално поносим енергиен преход в
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Цените тръгват зловещо нагоре, ако държавата не вземе мерки

Без визия от страната за обществено търпим енергиен преход в превоза, цените на горивата ще тръгнат злокобно нагоре. Това съобщи на конференция ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев. По думите му, с цел да не се случи това са нужни пакет от ограничения от страна на страната като данъчни тласъци, гратис паркиране и други Трябва и подкрепяне на преходните горива, както и на тласъци за електрическите коли, да вземем за пример Румъния дава 10 000 евро при покупка на такава кола.

„ Цените на горивата към този момент са постоянни, само че на следващия ден никой не знае – всяко геополитическо събитие може да ги усили фрапантно “, уточни още Бенчев.

По мотив покачването на цените през последните седмици на българските бензиностанции, той разяснява, че все още не може да се чакат цени от 3 лв. на литър.

Според него изрично не би трябвало и да се покачват акцизите – сега се готви инструкция в Брюксел за това, само че заради опозиция от някои страни, тя е на изчакване.

„ С наказателни ограничения в България няма да се получи “, безапелационен е ръководителят на БПГА.

Той прикани страната да стартира разговор и с хората, и с петролната промишленост, тъй като има сериозна заплаха тя да изпадне в обстановката на въглищните централи сега.

Основни политики Бенчев показа основополагащите правила на визията на БПГА, като преди всичко уточни енергийна сигурност.

В този принцип се включва какви горива ще се създават, по какъв начин и къде ще се създават и по какъв метод може да се доставят. На последващо място е диверсификацията на източниците на доставки на енергийни артикули. Енергийната успеваемост в превоза също е доста значима, посочи Бенчев. Той обърна внимание, че превозът е секторът с максимален енергиен интензитет освен в България, само че и в Европейския съюз (ЕС). Важно е да се знае по какъв начин ще се случи декарбонизацията в превоза – по какъв начин и с какви горива ще се случи. Диверсификацията значи, че към тези горива, които са сега на пазара, би трябвало да се включат нови. Не на последно място е електрификацията на превоза. От БПГА са пресметнали, че в случай че единствено половината от персоналните транспортни средства преминат на електрическа енергия, това значи консумация от 2 гигавата. Това обаче не е планувано в енергийните проекти на България.

Основните политики, които съгласно Асоциацията би трябвало да се следват при енергийния преход:

– Запазване производството на горива у нас, рафинерията край Бургас е българска, може да стане цялостен комплекс, в който да се създават и биогорива.

– Изграждане на нефтопровод Александруполис – Бургас, с цел да се заобиколи Босфора при доставките на нефт, плюс продуктов водопровод по същия маршрут.

– Създаване на повече транспортни връзки със прилежащите страни

– Електрификация, нужна е сериозна инфраструктура, основаване на нови ВЕИ мощности, покрай зарядните станции.

Основни цели при енергийния преход, съгласно петролната асоциация са:

Стабилно законодателство, конкурентна цена и сигурност на доставките.

„ Има прекомерно доста политика в нашата промишленост, а това не е добре “, приключи изявлението си Бенчев.

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Бизнес

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР