Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да

...
Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да
Коментари Харесай

Радев: Без сигурност на Западните Балкани не може да има сигурност в Европа

Без сигурност и непоклатимост на Западните Балкани не може да има сигурност и непоклатимост в Европа.


Около това мнение се сплотиха българският държавен глава Румен Радев и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Радев акцентира, че визитата на президента на другарска Словения е удостоверение за отличния разговор сред двете страни, в това число и на най-високо политическо равнище.

" Отношенията ни се основават на чудесно другарство, обща отговорност и обвързаност към нашите цели ", сподели той и уточни, че със словенския държавен глава са обменили съответни хрумвания за активиране на двустранните връзки.

Радев и Наташа Пирц Мусар са се обединили, че има огромен необработен капацитет и е нужно усилване на съдействието във всички сфери, измежду които значими области като търговия, вложения, енергетика нови технологии, стартъпи, селското стопанство и други

Българският държавен глава открои сериозните вероятности в енергетиката. " Двете страни от години развиваме своята нуклеарна енергетика и имаме упоритости за разширение на нашите нуклеарни мощности, и можем да си взаимодействаме доста съществено. България и Словения бяха един до друг, когато водихме борбата в Европейска комисия в Европейския съвет за признаването на нуклеарната сила като чиста зелена сила ", добави той и добави, че това е бъдещето на нашия район.

Радев означи, че Словения е водач в страните от Източна Европа, когато приказваме за кръгова стопанска система, зелена стопанска система, за по-висока продуктивност на труда, за постигането на по-висок стандарт и качество на живот.

" Бъдещето е дружно да създаваме високи технологии, дружно да влагаме в научни проучвания и най-важно – в нашите младежи, тъй че да имаме по-висока добавена стойност и дружно да откриваме нови производства ", сподели той.

Българският президент акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да се преценява със своите решения, стандарти и правила и България и Румъния не могат да стоят повече отвън цялостното участие в Шенген, и то във време на енергийна и икономическа рецесии, във време на война.

Двамата са обсадили и провокациите пред нашия район, наложени от голям брой рецесии, войната в Украйна, новите рецесии в сигурността в Близкия изток, покачвания мигрантски напън, нарушената верига на доставки, енергийната рецесия.

" България и Словения са от двете страни на Западните Балкани и ние имаме общ ангажимент като членове на НАТО и на Европейски Съюз да работим, както до момента, и още по-интензивно, с цел да има сигурност и непоклатимост ", съобщи Радев.

Във връзка с двегодишната война в Украйна, той акцентира, че броят на жертвите и на разрушенията порастват, отбелязвайки риска от нараснал риск от световен конфликт, стопански и световни проблеми освен в Украйна и Русия, само че и в цяла Европа и по света.

По думите му стартират да се тества публичното мнение за изпращане на войски на обособени страни. " Големият проблем е, че свършват хората по бойното поле. Вярвам, че европейските водачи ще деянията задоволително разсъдък и един доста уравновесен метод, тъй че да не стигаме до изключителна ескалация, да не стигаме до риска от Трета международна война и нуклеарен спор, тъй като изпращането на войски от НАТО-вска страна в Украйна, значи световен конфликт и неимоверно повишаване на риска ", сподели още Радев.

Той прикани министър председателят акад. Николай Денков да даде повече обяснение за това, което през вчерашния ден " изложи като подготвеност за двустранно съглашение за сигурност сред Украйна и България ".

Българският държавен глава уточни, че чакаме рационален метод и уравновесени решения, най-много от страна на българското държавно управление.

От своя страна президентът на Словения Наташа Пирц Мусар благодари за помощта по отношение на наводненията.

Тя уточни, че двамата са обсадили значими за Европа и света тематики.

" Мирът и сигурността са гръбнакът, който ни свързва ", безапелационна е Наташа Пирц Мусар.

Президентът на Словения означи, че е общ интерес нашият район да стане по-сигурен и постоянен.

" Много желая България и Република Северна Македония да разрешат отворените въпроси, които имат сред себе си "

Президентът Радев разяснява влошената среда на сигурност в световния свят и растящото напрежение в Западните Балкани, както и опитате за въздействие на трети страни.

" И България, и Словения продължаваме да поддържаме страните от Западните Балкани ", съобщи той, като уточни, че е значимо да има битка с корупцията, с проведената престъпност, само че и да има ценене и почитание към културно-историческото завещание, признание на равни права и самоопределяне. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР