Без съгласието на София и Скопие не може да има

...
Без съгласието на София и Скопие не може да има
Коментари Харесай

Ковачевски: Никой няма правомощия да приема едностранни искания

Без единодушието на София и Скопие не може да има никаква смяна на нито една от точките в двустранния протокол, съобщи през днешния ден македонският министър председател Димитър Ковачевски, представен от БГНЕС.

Той акцентира, че документът ще бъде завършен на реципрочна основа.

„ Ние настояваме за това. Това значи, че уговорките или дилемите, които ние и България ще си сложим като две страни, двустранно, са годни и за двете страни. Никой няма пълномощия да приема едностранни претенции, нито може да работи по тях. Реципрочността като принцип е в основата на всичко, което се прави”, сподели Ковачевски.

„ Всъщност протоколът даже не се загатва в преговорната рамка. Още повече, че протоколът удостоверява, че не е обвързван и не обуславя началото на договарянията. Поради тази причина моля да не се спекулира със наличието и значимостта на този документ”, сподели още Ковачевски.

Той добави, че историческите въпроси са от компетенциите на Историческата комисия, която работи изцяло самостоятелно.

„ Ние нито се месим в работата им, нито считаме да се месим. Те са експерти и би трябвало да си правят работата професионално и отговорно, както са го правили и до момента. Ние като държавно управление, като съответстващи институции, след завършването на процеса в Комисията ще създадем последната стъпка към осъществяването на авансово договореното”, сподели Ковачевски.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР