Без руския нефт по петролопровода Дружба унгарският премиер Виктор Орбан

...
Без руския нефт по петролопровода Дружба унгарският премиер Виктор Орбан
Коментари Харесай

Виктор Орбан получи всичко, което искаше

Без съветския петрол по петролопровода " Дружба " унгарският министър председател Виктор Орбан мъчно би останал на власт. Евтината съветска суровина му подсигурява големи изгоди. И той съумя да си извоюва изключенията, които искаше, написа в коментар за Дойче веле Брита Хилперт.

На това място свършва дружбата – южно от Будапеща се намира рафинерията Сажаломбата. Точно до такава степен стига и петролопроводът „ Дружба “, който разединява Европейски Съюз. Унгарският министър председател Виктор Орбан се гордее със извоюваната борба на срещата на върха на Европейски Съюз – той показва нещата точно по този начин, тъй като съумя да извоюва правото на унгарската петролна компания MOL да продължи да получава съветски петрол по петролопровода „ Дружба “, до момента в който на превоза с танкери ще бъде комплициран край от началото на идната година.

Освен това той съумя да предотврати слагането на краен период за доставките по тръбопровода, както и да наложи още едно особено изискване за Унгария: в случай че петролопроводът, който минава през украинска територия, бъде повреден, ще има благоприятни условия и за доставки с танкери. На същата тази среща бе уговорено и това, че поради слабата си стопанска система България ще продължи да има право да получава петрол по море.

Битката е извоювана за пред унгарската общност, само че тя в действителност няма особена стойност, споделя енергийният специалист Атила Холода. Той е работил дълго за унгарската петролна компания MOL, след което е бил няколко месеца държавен секретар по енергетиката в държавното управление на Орбан. И е напълно наясно какъв брой недостоверни са изказванията на Орбан за сложното преустрояване на системата към различен тип петрол – в някои от рафинериите на MOL то от дълго време е в ход, както би могло да се чака от един интернационален енергиен тръст.

„ Доставките на съветски петрол с танкери, камиони и по други тръбопроводи не са невъзможни, само че биха били по-сложни и по-скъпи, в сравнение с са в този момент. Смятам, че Орбан извоюва изключението със своята опасност да наложи несъгласие, с цел да може по-късно у дома да каже, че е съумял да надделее в Брюксел “, счита Холода.

Компромисът в Брюксел бе реализиран релативно бързо – евентуално и поради това, че останалите държавни и държавни ръководители са знаели, че това изключение е обвързвано с огромни разноски за Унгария, както и – че Европейски Съюз разполага с още един коз: въвеждането на входни мита за съветския петрол в Общността може да бъде признато и с болшинство – а не безусловно с цялостно единогласие. В този случай Унгария не би могла да наложи несъгласие. А тези мита доста биха оскъпили съветския петрол.

Но битката на Орбан за евтиния съветски петрол не е обвързвана единствено с обезпечаването на база за неговата стопанска система, а и с обезпечаването на база за неговата власт.

MOL е най-голямата унгарска компания, един от най-важните данъкоплатци. Евтиният съветски петрол е основата за производството на дизел и бензин, който ще се продава скъпо в чужбина, до момента в който в самата страна е на ниска цена. За Унгария Орбан сложи таван на цените на бензина, който може да се поддържа единствено с евтиния съветски петрол.

„ Орбан има потребност от евтиния съветски петрол, с цел да може да прибира налозите на MOL и по този начин да компенсира загубите в държавния бюджет, породени от неговата ценова политика. Тъй като това би трябвало да покаже, че той – както непрекъснато повтаря – пази унгарските фамилии “, споделя Атила Холода.

Т.е. MOL печели с помощта на съветския петрол, а унгарската страна значително се крепи с помощта на приходите от него. Каквото остане, се насочва към правилните на Орбан фондации. Миналата година държавното управление на Орбан се постара 25 % от акциите на MOL да бъдат трансферирани на фондации. Това звучи добре – само че единствено на пръв взор.

При наново вглеждане се вижда, че в управленията на всички фондации има довереници на Орбан, които вземат решение защо да бъдат изразходвани средствата. Паричните потоци са съвсем непрозрачни за обществеността. Така да вземем за пример " MOL New Europe Foundation " до момента единствено е оповестила, че счита да се грижи за спорта, културата и опазването на здравето, без обаче до момента да е осъществила нито един съответен план.

Евтиният съветски петрол от тръбопровода " Дружба " е в действителност смазката, която крепи властта на Орбан: в кратковременен проект той връзва бюджета си посредством налозите от MOL, а в дълготраен укрепва властта си с помощта на вноските от облагите на MOL за правилните му фондации.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР