Без присъда приключи заседанието в Одрин по делото за убийството

...
Без присъда приключи заседанието в Одрин по делото за убийството
Коментари Харесай

След убийството на граничаря Петър Бъчваров: Колегата му Рашко Рашков 40 минути чака помощ

Без присъда завърши съвещанието в Одрин по делото за убийството на граничния служител на реда Петър Бъчваров. Макар че българката страна се отхвърли от искания за вредите по автомобила на Министерство на вътрешните работи, съдът изиска те да бъдат разказани и изпратени, тъй като това може да усили наказването на обвинените.



Заради болката от загубата на единствения ѝ наследник, майката на Петър Бъчваров - Керана, още веднъж беше прочувствена в правосъдната зала. Тя изиска обвиненият Енгин Ергуван да я огледа в очите и да каже за какво е стрелял по сина ѝ.

Енгин обаче не събра сили за това. Обърна се само към военнослужещия Рашко Рашков, който е бил с убития служител на реда, с цел да му каже, че съжалява и е смачкан поради това, което е предизвикал. Отново повтори, че е стрелял от боязън, слепешката и че е бил пийнал. Министър на вътрешните работи Калин Стоянов също участва на процеса и още веднъж беседва с родителите.

" Най-важното, което им споделих е, че аз до последно ще проследявам процеса от близко и постоянно могат да разчитат на моята поддръжка ", съобщи Калин Стоянов.
Очевидецът на случилото се - военнослужещият Рашко Рашков беше най-очакван в правосъдната зала. Той добави показанията си по време на съвещанието, само че резервира безмълвие пред публицистите.

Рашко Рашков се причисли като страна по делото, само че не пожела даже длъжностен бранител. Имаше нови обстоятелства в показанията му: имал е 30 патрона в служебния автомат " Калашников ". Най-напред е стрелял предупредително с халосен патрон, само че след дълготрайно обстрелване от отсрещната страна е употребявал служебното си оръжие на автоматизиран режим. След прекъсване на огъня видял светлина и стрелял още веднъж, само че с индивидуален изстрел. Успял да изиска помощ през Вайбър, а тя пристигнала след 40 минути.

Въпреки че през днешния ден се очакваше присъда, неналичието на списък на вредите на Министерство на вътрешните работи беше измежду аргументите за отлагането ѝ.

" Това, което ние сме изпратили е, че нямаме искания за служебния автомобил. Става ясно, че също така, дали ние имаме или нямаме, би трябвало да имаме стойност на вредите, както и приложена банкова сметка. Сега разбрах, че това е утежняващо виновността събитие за подсъдимия ", разяснява вътрешния министър Калин Стоянов.

" Документите са част от досъдебното произвеждане в България. Просто би трябвало да се отделят тези документи, които желаеха турските сътрудниците, дружно с експертизата за оценката на имуществените вреди, с цел да могат да бъдат изпратени тук ", съобщи Петър Джигов, зам.-директор на Групово дело " Гранична полиция ".

Следващото съвещание по делото е планувано за 6 февруари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР