Без правилно планиране, организация и подкрепа за здравето и безопасността,

...
Без правилно планиране, организация и подкрепа за здравето и безопасността,
Коментари Харесай

Работата от разстояние е вредна за здравето, алармира Международната организация по труда

Без вярно обмисляне, организация и поддръжка за здравето и сигурността, въздействието на отдалечената работа върху физическото и психическото здраве и общественото благоденствие на служащите може да бъде доста. Това може да докара до изолираност, " прегаряне ", меланхолия, домашно принуждение, мускулно-скелетни и други контузии, напрежение на очите, увеличение на тютюнопушенето и потреблението на алкохол, дълготрайно заседяване и нездравословно наддаване на тегло. 

Това се показва в отчет на Международната организация на труда (МОТ) и Световната здравна организация (СЗО), който обрисува изгодите и рисковете за здравето от отдалечената работа и измененията, нужни за пригаждане към прекосяването към разнообразни форми на отдалечена работа, провокирано от пандемията COVID-19 и цифровата промяна на работата.

Сред изгодите, съгласно отчета, са усъвършенстваният баланс сред професионалния и персоналния живот, опциите за гъвкаво работно време и физическа интензивност, понижен трафик и време за пътешестване до работното място, надлежно понижаване на замърсяването на въздуха. Всичко това може да усъвършенства физическото и психическото здраве и общественото благоденствие. Работата от разстояние може също да докара до по-висока продуктивност и по-ниски оперативни разноски за доста компании, регистрират специалистите. 

Докладът обрисува функциите, които държавните управления, работодателите, чиновниците и здравните служби на работното място би трябвало да играят за отбрана на здравето и сигурността по време на работа от разстояние.

Мерките, които би трябвало да бъдат въведени от работодателите, включват: 
обезпечаване на служащите на уместно съоръжение за осъществяване на работата;предоставяне на подобаваща информация, насоки и образование за понижаване на въздействието върху психосоциалното и психологичното здраве от работата от разстояние;обучение на мениджъри за дейно ръководство на риска, отдалечено водачество и промоция на здравето на работното място;установяване на " право на изключване " и задоволително дни за отмора.
Службите по трудова медицина би трябвало да имат опция да дават ергономична, психологична и психосоциална поддръжка на работещите от разстояние, употребявайки цифрови телездравни технологии, се споделя в отчета. Новите канали за оказване на поддръжка могат да включват онлайн съвещания, мобилни приложения и онлайн контролни описи за осъществяване на оценка на риска, онлайн оценка на здравето на служащите, цифрови принадлежности за психологичното здраве и психосоциалната поддръжка, както и телеергономични оценки и интервенции. 

В отчета се предлагат и на практика рекомендации за организацията на отдалечена работа, с цел да се отговори на потребностите както на служащите, по този начин и на организациите. Те включват обсъждане и създаване на самостоятелни работни проекти за работа от разстояние и изясняване на приоритетите; изясненост по отношение на периодите и предстоящите резултати; договаряне на обща система за сигнализиране на подготвеност за работа; гарантиране, че мениджърите и сътрудниците зачитат системата. 

Предприятията с служащи от разстояние би трябвало да разработят специфични стратегии за отдалечена работа, съчетаващи ограничения за ръководство на работата и осъществяването с осведомителни и информационни технологии и уместно съоръжение, както и служби по трудова медицина за общо здраве, ергономично и психосоциално подкрепяне, считат от СЗО и МОТ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР