Без печати на международните паспорти. До две години ще отпадне

...
Без печати на международните паспорти. До две години ще отпадне
Коментари Харесай

Промени при пътуването! Готвят премахването на важен печат!

Без печати на интернационалните паспорти. До две години ще отпадне подпечатването за жители от страни отвън Европейския съюз. Това заяви изпълнителният шеф на Европейската организация за оперативно ръководство Крум Гърков. Според него посредством новата система ще се увеличи успеваемостта на граничните чиновници, които вместо в рутинни отговорности, ще бъдат повече фокусирани върху инспекция на лицата с рисков профил.

Промяната няма да касае жителите на страни от Европейския съюз, а единствено тези отвън него. Те ще могат да минават през автоматизираните гейтове за граничен надзор, тъкмо както го вършат жителите на страните - членки. Така контактът на пасажерите с граничарите ще бъде най-малък и ще зависи от това дали даден човек съставлява риск.

" За момента жителите на трети страни минават през класическия метод на граничен надзор - срещат се с граничар, който ревизира техния паспорт, подпечатва го и т. н. В момента, в който тази нова осведомителна архитектура е на място, на процедура жителите на трети страни ще могат да употребяват същите цифрови технологии, както и европейските жители и ще могат по същия метод да минават границата ", споделя Крум Гърков, изпълнителен шеф на Европейската организация за оперативно ръководство " Eu - Lisa ", съобщи Българска национална телевизия.

Очакваният резултат е да се редуцира доста времето, прекарано по граничните пунктове, само че да се усили успеваемостта на чиновниците там.

" Т. е. от фокус върху рутинната активност, който те имат през днешния ден, те ще могат да се концентрират в действителност върху ръководството на риска и върху рисковите пасажери, както и върху рисковите артикули ", добавя Крум Гърков, изпълнителен шеф на Европейската организация за оперативно ръководство " Eu - Lisa ".

Новата система ще бъде ориентирана освен към прекосяването на границите по въздух, а посредством всевъзможен тип превоз.

" Преди 20 години сигурност на граница означаваше граница с висока ограда и доста граничари зад нея да пазят оградата. Днес към този момент не е по този начин.Сигурността на границата като цяло през днешния ден зависи не толкоз от физическите средства, които обособените страни могат да разположат там, а от информацията, която те имат, с цел да могат дейно да ръководят процеса по прекосяване на границата и да се концентрират в действителност върху рисковите фактори ", добавя Крум Гърков, изпълнителен шеф на Европейската организация за оперативно ръководство " Eu - Lisa ".

В момента тази система е в развой на разработка и се чака да бъде въведена най-вече до две години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР