Без нито метър спирачен път на Южната дъга на Околовръстното

...
Без нито метър спирачен път на Южната дъга на Околовръстното
Коментари Харесай

С 200 км/ч „Порше Панамера“ блъсна автомобил с французи

Без нито метър спирачен път на Южната дъга на Околовръстното шосе на София
Отказал проби за алкохол и дрога, само че след това дал кръв във ВМА

64-годишeн чужденец почина, спътничката му е откарана в болница със строшен таз

С 200 км/ч “Порше Панамера ”, карано от безочлив пътен рецидивист, удари откъм гърба “Форд Фокус ”. На място почина французин на 64 години, 62-годишната му сънародничка бе откарана в болница със строшен таз, пострада и българският им водач.

Сблъсъкът стана в 4,05 часа на Южната дъга на Околовръстното шосе, покрай Ринг мол. Софиянци осъмнаха с новината за следващата кървава злополука, която им подсети за гибелта на Милен Цветков от 2020 година, за двете починали пешеходки, ударени от джипа на Георги Семерджиев на бул. “Черни връх ” през юли, за челния удар, провокиран от пийнал сватбар в Панчарево, който почина на 6 септември.

Автомобилът “Форд Фокус ” пътувал в посока към кв. “Младост ”, откъдето да стигне до летище “София ” и да остави двамата чужденци, които в 7,30 ч имали полет за Париж. 46-годишният български водач карал с естествена скорост и покрай Ринг мола излязъл от локалното платно и се присъединил в главното. Там бил затрит от “Панамерата ”. След жестокия удар и двете коли минали още над 100-150 метра, до момента в който “Форд ”-ът премине назад в локалното платно и се обърне по таван.



“Предницата на “Панамерата ” е разрушена ”, дочули да приказва водачът палач по телефона след кошмарния конфликт.

Въпреки ранния час злополуката станала пред очите неколцина очевидци, които малко по-рано били изпреварени с гневна скорост от “Порше ”-то. Те приказват за скорост над 180 км/ч на скъпия състезателен автомобил. По-късно представителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова посочи, че няма точни данни за скоростта, която ще бъде открита при бъдещата автотехническа експертиза, по настилката проверяващите не са забелязали и един метър спирачен път.

Първи от обърнатия “Форд ” се измъкнал водачът му, който бил по-леко ранен, само че почнал да се пробва да извади пасажерите французи, които били на задните седалки. Според очевидци екипите на пожарната и Спешна помощ пристигнали бързо и съумели да оказват помощ на тежко ранената французойка.

Скъпото “Порше Панамера ” било ръководено от 39-годишния Димитър Любенов, вносител на коли. Колата се водела на едната от двете му компании, съгласно осведомени, сходно порше у нас можело да се купи да към 60 000 лева, а той като вносител може да си го е докарал от чужбина и за по-малко. Любенов не бил ранен, само че изглеждал несъответстващ. Отказал проби за алкохол и дрога и бил даже толкоз безочлив като декларирал, че ще даде кръвна проба в МВР-болница и “там ще се управи ”. В последна сметка той се съгласил кръвната му проба да бъде взета във Военно-медицинска академия, само че резултатите през днешния ден не бяха подготвени.

Любенов е с повдигнато обвиняване и арестуван до 72 часа, сподели още прокурор Петрова. Тя бе на местопроизшествието с сътрудниците си зам-градския прокурор Христо Кръстев и дежурния прокурор Сабина Христова. Тримата магистрати застанаха един до друг с представителите на Министерство на вътрешните работи от пътната полиция, с цел да покажат на дело, че институциите би трябвало да работят дружно против войната по пътищата. Прокурор Кръстев подсети, че прокуратурата приготвя законодателни предложение и ги съобщи на всички партии в разпадналото се 47-о Народно заседание. Предложените текстове включваха и отнемането на колите, когато са благосъстоятелност на пияни и дрогирани водачи.

Платил 2350 лв., дължал 1975 лева за превишена скорост
Шофьорът палач с 35 фиша за разнообразни нарушавания
Книжката му не е взимана

39-годишният Димитър Любенов няма престъпно досие, само че шофьорското му е с 35 фиша, като близо 30 от тях са електронни за превишена скорост. Това стана ясно от информация на КАТ.

Любенов взел брошура през 2002 година и до 2009 година е бил засечен за 5 нарушавания. От 2012 до 2021 година имал 23 електрони фиша за превишена скорост. През януари т. година полицейски патрул го стопира и глобява, тъй като няма защитен колан. Тогава му връчват и още 6 електронни фиша за 1250 лева

Средно налаганите му санкции са сред 400 и 600 лв., което значи, че нарушаванията му са за превишения на скоростта от 41 и от 50 км/ч над позволената в сектора, на който е засечен. От КАТ-София обаче прецизираха, че до момента Любенов не е имал над 50 км/ч в обитаеми места, защото в сходен случай е следвало да бъде издирен и книжката му да е взета за 3 месеца, само че такова нещо не попада в шофьорското му досие.

Към момента Любенов е платил 2350 лв. за електронни фишове и дължи 1975 лв., сочи справката на КАТ.

За съпоставяне, другият лидер от злополуката, който е карал “Форд Фокус ”, също не е с изцяло чисто досие, само че за напълно леки нарушавания, които се наказвани с санкции от 20 до 50 лева Той има брошура от 1996 година, а до момента е наказван единствено 5 пъти за неспазване на знаци и погрешно паркиране.
Главният прокурор Иван Гешев: Държавата е в дълг на българските жители
Съболезнования на околните на следващите починали и потърпевши от водещата се война по българските пътища. Това към този момент е голям обществен проблем и страната е в дълг на българските жители, разяснява основният прокурор Иван Гешев.

“Отдавна Прокуратурата на Република България внесе оферти за законодателни промени в това число и лишаване на МПС на пияни и дрогирани водачи. Знаем, че тази тематика се повдига единствено при някое тежко ПТП, само че се надявам, че най-сетне страната ще създаде цялостна тактика за решение на този проблем. Защото на следващия ден може да пострада непосредствен на всеки един от нас. Сигурен съм, че сътрудниците ще си свършат работата в съответния случай, само че по-важно е взаимоотношението на институциите, с цел да не продължава тревожната наклонност да сме първенци в Европейски Съюз по такива произшествия ”, сподели още Гешев.

Гняв в мрежата
Очевидец: Поршето мина около мен с най-малко 180 км в час
Искат строго наказване за отговорния водач

Гняв и искане за най-строго наказване за отговорния водач желаеха стотици хора, които разясниха смъртоносния конфликт в фейсбук групата “Катастрофи в София ”.

“Скоростта убива. Поршето мина около мен с най-малко 180 километра в час и 10 секунди по-късно това е резултатът ”, написа М. Д. Очевидецът Марио Спиридонов също разяснява: “И при нас по този начин беше - 20-тина секунди по късно и стана това ”.
“Станахме очевидци на злополуката и се впуснахме да помогнем. Шофьорът на пометения автомобил се опитваше да извади бабата и дядото. Първият инстинкт беше да видя от къде и по какъв начин да изкараме хората. След това изкъртих някаква железна част от колата с която да се опитам да разбия по някакъв метод задната врата, само че безрезултатно. Адмирации за пожарникарите, които се отзоваха бързо и изкараха дамата, както и на Спешна помощ. Героите на вечерта са те! А софийският пияндурник, говореше по телефона, изтъквам: “Ударих една кола, панамерата е на кайма ”.... Малко по-късно влязохме в спор, в който ни попита ние българи ли сме, че да пазиме тия чужденци?! Изкблючително безсъвестен отпадък!!! Без извинения!!! ”, написа и свидетелката Биляна Борисова.

Друг участник в групата показва подозрение, че същият водач се е “правил на тигър ” и на автомагистрала “Тракия ” - изпреварвал в спешната лента с минимум 180 километра в час.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР