Без лекарства по здравна каса от 1-ви април може да

...
Без лекарства по здравна каса от 1-ви април може да
Коментари Харесай

От 1 април аптеките може да спрат да отпускат лекарства по НЗОК

Без медикаменти по здравна каса от 1-ви април може да останат хиляди пациенти у нас. Причината е провалените договаряния за преподписване на контракта сред аптеките и касата, сподели в студиото на Euronews Bulgaria ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Така на процедура медикаментите ще останат без възнаграждение и хората ще би трябвало да ги купуват сами.

По време на договарянията е направена и друга смяна. При постановен избран брой опаковки медикаменти, касата покрива толкоз колкото са по рецепта. Ако в аптеката не са налични всички опаковки по наставление, касата няма да покрие цената на рецептата.

От касата оферират или да се отпускат всички предписани медикаменти по рецепта или нищо. Така в случай че пациент има три предписани медикамента, само че в аптеката има единствено два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо. Това съгласно нас ще докара до ограничение на достъпа до терапия. Ограничаване на права на пациента и вменяване на отговорности.

“От страна на НЗОК бяха сложени изискания за нови промени, които не са били предмет на разискване преди този момент ”, излиза наяве от позиция на Българския фармацевтичен съюз.

Те акцентират, че от НЗОК желаят пациентите да са задължени да получат всички, изписани от лекаря лекарства, само че някои пациенти не могат или не желаят да ги купят.

" Ако желаните от НЗОК промени влязат в действие, ще се лишават права на пациентите и ще им се вмени обвързване. Български фармацевтичен съюз изрично отхвърля да взе участие в основаването на сходни ограничавания, които опонират на главен юридически принцип за свободен достъп до здравна грижа, включително – и на достъп до лекарствени артикули ", написа в позицията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР