Без контроли ни чакат много грешки, предупреждават експертиМахат от досегашния

...
Без контроли ни чакат много грешки, предупреждават експертиМахат от досегашния
Коментари Харесай

Пак бъркотия с данни от вота забърка ЦИК

Без контроли ни чакат доста неточности, предизвестяват специалисти
Махат от досегашния машинен протокол партийния избор и преференциите, регистрират единствено броя дали своят вот с съответното устройство

Приемат методическите инструкции до дни

Поредна неразбория с данни от машинния избор е забъркала ЦИК, оповестиха за “Труд news ” специалисти по изборите. В инструкции до компаниите, които трансформират софтуера на устройствата за гласоподаване е посочено, че в края на изборния ден в разпечатката от машините, която към този момент не се назовава протокол, ще има една единствена цифра - броя на гласувалите на съответното устройство. Досега в машинния протокол имаше данни какъв брой са дали вота си за съответна партия или коалиция, както и за преференциите за претенденти от другите обединения. Според някогашни членове на ЦИК протоколите от устройствата са били значими контроли. Коментирано бе и че измененията в Изборния кодекс споделят, че машинните протоколи отпадат, само че на никое място няма експлицитна възбрана те да се разпечатват и да съдържат данни за броя дали своят вот за съответна партия и за преференциите.

Според източници на “Труд news ” имало мнения в ЦИК, че в случай че се запазят всички данни секционните комисии, вместо да броят ръчно бюлетините от машинния избор, ще вписват в протокола готовите данни от устройствата. “Би било доста неприятно, в случай че в методическите инструкции се одобри да има данни единствено за броя на гласувалите с машини. Резултатът ще са сбъркани и поправяни неведнъж протоколи на секционните комисии ”, безапелационни бяха членове на ЦИК.

До края на седмицата би трябвало да бъдат признати методическите инструкции до комисиите. Очакванията са да има разправии за машинния протокол.

Вече е известно, че бюлетините от машинния избор няма да имат същите реквизити, като хартиените. Това условие на член 261 от Изборния кодекс, не може да бъде спазено, обясниха от ЦИК. Причината е, че в случай че се изпишат имената на всички партии и обединения машинната бюлетина щяла да е дълга над метър. Затова решението било на нея да има номер и име на партията и номер и име на претендента, получил преференциален избор. Така разписката, наричана бюлетина ще е дълга 20 см и ще може да се сгъва, преди да бъде пусната в урната.

Има и още един спешен миг, обвързван с изключителните парламентарни избори на 2 април, разясниха компютърни специалисти, съгласно които е допустимо платформата за видеонаблюдение в действително време да блокира поради упования огромен интерес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР