Без какъвто и да е дебат и без нито едно

...
Без какъвто и да е дебат и без нито едно
Коментари Харесай

ГЕРБ отказа да се занимава с цензурата в БНР

Без какъвто и да е спор и без нито едно изявление, членовете на медийната комисия в Народното събрание единомислещо поддържаха предлагането на ГЕРБ на Сметната палата да бъде предоставено да извърши одит за финансовото ръководство на БНР от началото на 2017 до 30 септември т.г., без да вземат каквото и да е отношение по разкритията за брутална цензура в публичната медия и за ориста на шефа й Светослав Костов.

Заседанието на отрасловата комисия бе първото след експлоадирането на абсурда в БНР. Затова се очакваше, че на него ръководещи и съпротива ще обсъдят тематиката и ще заемат позиция редно ли е Костов да остане началник на публичното радио. На процедура обаче тази точка от дневния ред бе изчерпана за по-малко от пет минути, през които за цензурата в БНР не бе казана и една дума. Вместо това бе решено Сметната палата да стартира одита си на 1 октомври, а резултатите от инспекцията да бъдат предадени в Народното събрание до края на януари следващата година.

Знаково от съвещанието отсъстваха всички представители на Движение за права и свободи в медийната комисия. Включително и Велислава Кръстева, чието име към този момент бе упоменато от някогашния дипломат в Москва Илиян Василев и от основния редактор на „ Клуб Z “ Светлана Джамджиева като една от тези, които са звънили на шефа на БНР да желаят Великова да не отразява процедурата по избора на нов основен прокурор.

Днес Съвет за електронни медии би трябвало да реши ориста на Костов като началник на радиото. В навечерието на съвещанието се усилват апелите към членовете му да поемат отговорност и да прекратят мандата му. Българският клон на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) излезе с позиция, с която изиска медийният регулатор „ да съблюдава закона и да в профил Костов “. АЕЖ чака още при идващото изменение на Закона за радиото и малкия екран да се планува по-широка професионална и гражданска квота в Съвет за електронни медии. Според асоциацията с досегашните си дейности Съвет за електронни медии не е защитил свободата на словото и не е намерил метод да даде гаранции, че няма да има интервенция в работата им.

Асоциацията упорства още българските управляващи да изискат интернационално следствие на събитията в БНР. Миналия петък Съвет за електронни медии сезира прокуратурата да извърши инспекция дали Костов е оказал напън и се е опитал да наложи цензура върху свои подчинени в БНР. АЕЖ обаче счита, че прокуратурата няма по какъв начин да организира същинско следствие на случая и счита, че интернационалната инспекция “трябва да обърне съществено внимание на вероятното въздействие “ от нейна страна. „ Принципът Nemo judex in causa sua датира от римско време и значи, че никой не може да бъде арбитър в личното си дело. Същото важи и за ролята на обвинител – няма по какъв начин някой да упреква самичък себе си, няма по какъв начин прокурор да проверява случай, в който е забъркано и неговото име. На който и да е прокурор в България да бъде предоставено следствието, няма по какъв начин да бъде обезпечена неговата обективност, в случай че ще би трябвало да проверява бъдещия си шеф и в случай че цялата прокурорска гилдия към Висшия правосъден съвет единомислещо и изрично поддържа своята единствена номинация “, декларират от организацията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР