Без изненади в посланията на политическите сили започна новия парламентарен

...
Без изненади в посланията на политическите сили започна новия парламентарен
Коментари Харесай

Първият пленарен ден за 2024-та: Управляващите отчетоха успехи, опозицията не спести критики

Без изненади в посланията на политическите сили стартира новия парламентарен сезон на Народното събрание. Партиите от ръководещото болшинство - ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи препотвърдиха уговорките си за реализиране на правосъдна промяна, попълване на регулаторите и продължение на напъните за приемането на България в Шенген по суша и в Еврозоната, до момента в който опозицията в лицето на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " разкритикува властта във всички аспекти, които тя регистрира като собствен триумф.
Вижте резюме на декларациите на всички парламентарни групи:

ГЕРБ упорства слобката да бъде наричана коалиция

В първата си декларация за новата година ГЕРБ регистрира триумфите, реализирани от държавното управление и Народното събрание като приемането на бюджета за 2024 година в границите на законовия период и приемането на измененията в Конституцията, и ги дефинира като добра основа за стабилизация на политическия, икономическия и публичен живот в страната.
Приоритетите за новата пленарна сесия бяха показани не от ръководителя на парламентарната група Десислава Атанасова, която постоянно до момента е извършва тази задача, а от заместника ѝ - Теменужка Петкова. Това може да смята като знак, че точно Петкова ще наследи Атанасова на председателския пост, в случай че последната бъде определена за парламентарен арбитър.
Петкова неведнъж акцентира, че съществена цел на ГЕРБ е била възвръщането на политическата непоклатимост и естественото действие на страна, само че означи, че това са единствено основите, от които едно ръководство може да се нарежда като сполучливо и би трябвало да бъде надградено с ефикасни дейности, способени решения и генериране на публично доверие. Тя уточни, че в идната сесия Народното събрание би трябвало да продължи с напъните си по изпълняването на ограниченията по Плана за възобновяване и резистентност, с приемането на страната в Шенген и по суша, попълването на регулаторите и превъзмогването на изоставането от политическата рецесия до края на тази година.
Основен акцент в речта на Петкова бе ориста на държавното управление. Според ГЕРБ би трябвало да се премисли " капацитета за цялостен управнически мандат на ръководещото болшинство " като от името на парламентарната група тя препотвърди на уговорките на ГЕРБ, поети при започване на този парламент. Обърна внимание, че въпроси като този с кой мандат да се сформира ръководството към този момент не поражда " политическа алергия, нито тежки полемики " и загатна, че това може би е знак, че би трябвало да бъде подписано съдружно съглашение, с цел да се увеличи доверието на обществото в ръководството.
" Надявам се, че ротацията ще бъде мотив за нормализиране и на тази част от политическото говорене и ще ни даде опция да назоваваме нещата с същинските им имена ", съобщи Петкова. До момента всички обединения в болшинството избягваха да се назовават коалиция, като вместо това бяха употребявани думите като " сглобка " и " некоалиция ".

" Продължаваме промяната - Демократична България ": Водещи са назначенията

Като водещи цели за през 2024 година Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " уточни промени в институции и регулатори: Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов контрол (КФН), Комисията за контролиране на известията (КРС), Съвета за електронни медии (СЕМ), службите за сигурност, назначения в обновената на хартия антикорупционна комисия, Съдебен съвет, Прокурорски съвет, Инспектората към Висшия правосъден съвет.
" Нашата задача е да стартираме да връщаме на хората възприятието за правдивост. И това би трябвало да стартира с осезаеми стъпки още тази година ", разгласи съпредседателят на парламентарната група.
Надявам се да вдигнем равнището и да покажем, че разликите могат да бъдат обяснени в логичен спор. 
Кирил Петков, съпредседател на Продължаваме промяната
Като триумфи на ръководството до момента " Продължаваме промяната - Демократична България " регистрира опцията за финансиране на планове във всички общини, опазване на недостига в бюджета под 3%, приемането на механизма за следствие на основния прокурор, приемането на текстове за промени в антикорупционната комисия, присъединението на България към Шенген.

" Възраждане ": Паметниците като акцент

За разлика от всички останали парламентарни групи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов не изброи нито един приоритет за работата на парламентарната група, само че вместо това 15 минути приказва за това по какъв начин " една тайфа си разрешава да поругава монументи и национални знаци ". Даде за образец паметника на Шипка, за който партията популяризира погрешна информация, както и бронзовият бюст на граф Игнатиев във Варна, който бе свален в нощта против 10 януари.
" Една тайфа самозвани маргинални антибългари си разрешават ежедневно да поругават националното достолепие на нашия народ, да лепят срам на нашите чела, да ни трансформират в нация за подбив измежду всички останали, тъй като няма по какъв начин да уважаваш един народ, който не почита самичък себе си и личната си история ", уточни Костадинов.
По думите му ръководството последните 4 години, без значение в какви колаборации, имало съществена линия - " антибългаризъм и война с българския народ ".
" Това волско самообладание скоро ще свърши. Ние от " Възраждане " няма да поносим ", закани се Костадинов и добави, че партията му няма да допусне войната против достолепието на българския народ да продължава. " България ще надживее всички мерзавци и еничари ", заключи той.

Движение за права и свободи пое ангажимент да взе участие в завършването на правосъдната промяна

Декларацията от името на Движение за права и свободи беше показана от Йордан Цонев, вместо от ръководителя на парламентарната група Делян Пеевски. В нея партията пое ангажимент да взе участие в завършването на правосъдната промяна, имайки поради обилни промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които следват от измененията в Конституцията от края на предходната година.
" Ние удостоверяваме нашия ангажиметн да участваме градивно в измененията в законодателството, касаещи завършването на правосъдната промяна ", бяха думите на Йордан Цонев.
Като водещи за Движение за права и свободи цели той разгласи: одобряване на евроатлантизма, повишение на приходите и виталния стандарт, основаване на условия и правосъдната система да работи дейно.
" Бъдете здрави, най-хубавото в действителност следва ", приключи Йордан Цонев. Изказването му може да се счита за отпратка към думи на Делян Пеевски от края на ноември. Тогава той сподели, че " нищо не се е успокоило, най-хубавото следва ", в оценка към бъдещето на ръководството на кабинета " Денков - Габриел ".
Изказването закупи разнообразни отенъци в подтекста на събитията в Движение за права и свободи: ръководителят Мустафа Кардайъ подаде оставка, почетният предсетдател Ахмед Доган разгласи завръщането си в дейната политика, Пеевски се кандидатира за ръководител, Доган се разтревожи Движение за права и свободи да не стане корпоративна партия и предложи двама съпредседатели.

Българска социалистическа партия: Единствените борци против паралелната страна

Очаквано декларацията на Българска социалистическа партия, показана от водача на социалистите Корнелия Нинова, бе изпълнена с рецензии към властта. По думите ѝ както и в предходната сесия на Народното събрание, по този начин и в новата болшинството има намерение да се занимава с разпределение на порциите във властта и преодоляването на страната. Разкритикува остро решението на държавното управление да се съгласи с изискванията за Шенген, свързани с изпълняването на така наречен дъблински съглашения.
" Да си кажем истината, унищожихте България като се съгласихте да приемете Шенген единствено по въздух и вода, потвърдихте, че България е втора употреба. ", съобщи Нинова и дефинира това като " национално изменничество за България и унищаване на напъните на редица държавни управления.
Критики получиха и измененията в Конституцията (в частта с въвеждането на двойно поданство за минситри депутати), осъществени в края на 2023 година, министърът на защитата Тодор Тагарев, за чиято оставка Българска социалистическа партия от дълго време упорства, както политиката на държавното управление в бранш " енергетика ", за което опозицията внесе избор на съмнение, само че той беше несполучлив.
" Останахме единствените, които да се борят със задкулисието и паралелната страна, която стартира при Борисов и през днешния ден се разшири и обогати с " Продължаваме промяната - Демократична България " и с поддръжката на Движение за права и свободи ", акцентира Нинова.
На финала тя очерта целите на Българска социалистическа партия: постоянна стопанска система, обществена политика, правдивост, обучение, опазване на здравето, обществена политика.
2024 би трябвало да бъде годината на демонтиране на сглобката в името на положителното на България.
Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия

" ИТН " с обиди и офанзиви към ръководещите

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов посвети декларацията на обиди и офанзиви към ръководещите.
" По-унизително, некадърно, аморално държавно управление не е имало в най-новата българска история ", съобщи Тошко Йорданов. Представи за какво не счита, че болшинството сред ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи има какво да дефинира като триумф.
В бюджета има дупка в приходната част от 2.4 милиарда лева, съобщи Йорданов и назова министъра на финансите Асен Василев рецидивист, който само ползва счетоводни хватки. Смята, че България не се е включила към Шенген, защото не е изнемощял контролът по сухопътните граници. За " ИТН " България не е подготвена да се причисли към еврозоната поради високата инфлация. А измененията в Конституцията били одобрявани само от прокарващите, а " унищожени от рецензии " от професионалната общественост и Венецианската комисия.
" ИТН " дефинира като " най-голямо дъно " партията на Кирил Петков и Асен Василев: " Обвинявате инакомислещите, че са предатели и путинисти. " Продължаваме промяната " по този начин или другояче сте тръгнали към политическото сметище ", съобщи Тошко Йорданов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР