Без достъп до спешния телефон 112 остават глухите хора в

...
Без достъп до спешния телефон 112 остават глухите хора в
Коментари Харесай

Глухите хора без достъп до 112, полицията няма плотформа за видеожестов превод

Без достъп до незабавния телефон 112 остават глухите хора в България, съобщи bTV. Над 100 хиляди души у нас са с повреден слух ивъпреки признатия през 2021 година Закон за жестовия език, се оказва, че доста институции остават недостъпни за тях.

Във вторник Кирил прави опит да подаде тъжба в полицията, отхвърлят му, тъй като превод не е вероятен, раказва в собствен репортаж bTV.

„ Срещнах се с едно украинско семейство, които са глухи, те имат проблем – случай на кражба, и заради тази причина ме помолиха да се свържем с полицията.

Веднага се обаждаме на 112, тъй като те споделят, че няма по какъв начин да се случи посредством жестов език. Казаха ни да отидем в " Лозенец " – в 4-то районно ръководство. Отидохме дружно с украинското семейство, подадохме тъжба на място, обаче не я одобриха, тъй като трябвало да доведем преводач онлайн, а в този миг ние имахме преводач на видеовръзка. Имаме проблем - 112 няма достъп, а след това полицията не приема видеожестов превод “, коментираКирил Славов.

За да пусне жалбата си, от полицията го поучават да им напише имейл.

„ На нас глухите хора ни е ясно, че имаме доста малко практикуващи преводачи и надлежно те не ни дават да използваме видеовръзка, с цел да поддържаме връзка с тях. Как да се случи, в случай че няма достъп, за нас няма решение. Трябва да имаме правото да използваме платформа за видеожестов превод, а не да губим време, без значение за какви случаи, било то за кражба, ликвидиране или за други закононарушения “, споделя още Кирил.

От Столична дирекция на вътрешните работи дадоха отговор, че при такива обстановки се търси по допустимо най-бързия метод да се откри подобаващ специалист, който да направи превод в жестовия език, непрекъснат преводач обаченяма.

„ Ситуацията към 112 изобщо не е лесна, наясно сме, че няма достъп. Обикновено се свързваме с наши другари, които могат да реагират “, показва още глухонемият мъж.

Според Закона за българския жестов език до края на 2022 година би трябвало да бъде обезпечен достъп за глухите хора посредством превод от жестов език.

До момента това е изпълнено единствено от Националната организация по приходите, Националнияосигурителен институт и Столичната община, където се позволява и видеопревод.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР