Без дебати, със съгласувани предложения и пълна синхронизация ДПС, ГЕРБ

...
Без дебати, със съгласувани предложения и пълна синхронизация ДПС, ГЕРБ
Коментари Харесай

Така ще е в този парламент. Бойко Борисов стана председател на Комисията по външна политика

Без диспути, със съгласувани оферти и цялостна синхронизация Движение за права и свободи , ГЕРБ и ПП-ДБ гласоподаваха ръководителите на непрекъснатите комисии в Народното събрание. В резултат ГЕРБ се снабди с 15 ръководители на комисии, Движение за права и свободи с 5, а " Продължаваме промяната - Демократична България " с 2. Всички оферти бяха гласувани или с цялостно, или с съвсем цялостно болшинство.

Бойко Борисов беше определен за ръководител на Комисията по външни въпроси, а за негов зам. ръководител беше определена Екатерина Захариева . Кирил Петков стана ръководител на Комисията по въпросите за Европейския съюз.

Радомир Чолаков от ГЕРБ оглави Комисията по конституционни въпроси, а Йордан Цонев от Движение за права и свободи – тази по бюджет и финанси. Депутатът от придвижването Делян Пеевски напусна Комисията по конституционни въпроси и влезе в тази по правни въпроси.

Още при първото предложение на ръководители и зам. ръководители на Комисията по бюджет и финанси стана ясно, че ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ авансово са съгласували ръководещите позиции в комисиите.

Това предизвика реакция от страна на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН ", които след това напуснаха залата.

„ Ние оставаме съпротива на това задкулисие и няма да предлагаме ръководители и зам. ръководители “, сподели Корнелия Нинова.

След като опозицията няколко пъти загатна „ обединението Движение за права и свободи, ГЕРБ, ПП-ДБ “ Йордан Цонев от Движение за права и свободи излезе, с цел да изясни какъв е правилото на гласоподаване:

„ Движение за права и свободи не взе участие във властта, няма постове и поддържа държавно управление и евроатлантическото болшинство в Народното събрание. Така ще е в този парламент без да участваме във властта ".

Председателят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов предложи председателски съвет, на който да бъде разисквано по какъв начин опозицията да бъде показана „ почтено “ в комисиите. Това обаче не се случи..

Единственото предложение, което провокира дискусия в залата, беше това на Бойко Борисов за външна комисия. Гласуването на парламентарното болшинство беше прекратена от Радостин Василев.

„ ГЕРБ през днешния ден тържествуват. Те реализираха това, поради което влязоха в тази сглобка – Борисов към този момент е изпран “, сподели Василев.

В този спор се включи и Тошко Йорданов, който се върна в залата, с цел да направи изявление.

„ Не знам дали има по-голямо дъно, което може да намерите. Но аз имам вяра във Вас. Успех, сътрудници от ПП-ДБ в дълбаенето на дъното “, сподели той.

Освен Борисов шефове на комисии станаха и няколко някогашни министри от партията. Николай Нанков стана ръководител на Комисията по районна политика, Делян Добрев – на тази по енергетика, Десислава Танева – на тази по земеделието, храните и горите.

Освен Комисията по европейските въпроси от обединението ПП-ДБ единствен различен ръководител е Божидар Божанов – на Комисията по електронно ръководство.

След няколко следващи избори без резултат при започване на юни Народното събрание избра държавното управление с министър председател Николай Денков с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и двама депутати от Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Малко по-рано ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха за кабинет на ротационен принцип, в който Денков да е министър председател девет месеца, а по-късно поста да поеме Мария Габриел от ГЕРБ, която до тогава ще бъде вицепремиер и външен министър.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР