Без ДДС и за книгите? Докато държавата обсъжда премахване на

...
Без ДДС и за книгите? Докато държавата обсъжда премахване на
Коментари Харесай

Книгите също може да бъдат освободени от ДДС

Без Данък добавена стойност и за книгите? Докато страната разисква унищожаване на ставката при съществени храни, скоро това може да се случи и с печатните издания. Инициативата е на европейско равнище. Нова инструкция на процедура освобождава книги, вестници и списания от в допълнение облагане.

Още преди две години в разгара на пандемията книгите бяха измежду стоките и услугите, при които ДДС-то падна от 20 на 9%. Мярката е удължена до края на годината. От сектора на книгоиздателите упорстват освен тази по-ниска ставка да се резервира и след 2022 година, а да падне още и даже да стане нулева - каквито са рекомендациите на Брюксел. Целта е повишение на търсенето и пазаруването на книги и стимулиране на четенето, оповестява Нова телевизия.

Според новата Европейска инструкция книгите освен остават измежду продуктите, които могат да имат понижени ставки, само че са и измежду дребното, за които към този момент могат да се ползват свръхнамалени и даже нулеви ставки.

„ Европа осъзнава, че не може да има налог върху грамотността. Чухме от доста политически партии, че те също поддържат тази стъпка за махане на налога върху четенето”, съобщи Десислава Алексиева от Асоциация „ Българска книга ".

Според икономисти нулева ставка при книгите ще ощети хазната с към 10 млн. лева

„ Намаляването на ДДС-то следва да води до повишение на потреблението”, сподели икономистът Герго Гергов.

Книгоиздатели пресмятат, че при нулев Данък добавена стойност книгите няма да поевтинеят, само че скокът в цената няма да е фрапантен, поради нарасналите разноски за хартия и щемпел.

„ Ако понижим ДДС-то на хляба, значи да насърчаваме хората да ядат повече самун. Ако понижим ДДС-то на медикаментите, значи да насърчаваме хората да пият повече антбиотици. При книгите намаляването на този налог не е обществена мярка. Това е мярка за поощряване на потреблението”, изясни Веселин Тодоров.

Прогнозата е, че в случай че данъкът при книгите остане същият, е допустимо нарастване на цената близо 10%.

От сектора на книгоидателите се надяват оптимално бързо страната ни да хармонизира законодателството с новата Европейска инструкция и измененията да станат факт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР