Без да разкрият подробности около акцията срещу паралелния износ на

...
Без да разкрият подробности около акцията срещу паралелния износ на
Коментари Харесай

МЗ, полицията и прокуратурата с нова акция срещу схемата “болница в болницата“

Без да разкрият детайлности към акцията против паралелния експорт на медикаменти от края на предходната седмица, основният прокурор, здравният и вътрешният министър хвърлиха нова бомба за разследвани злоупотреби – този път на одобрената скица “болница в болничното заведение “, при която държавни и общински лечебни заведения са ощетявани от взаимното си общуване с частни лечебни заведения.

Главният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че на този стадий няма да бъдат разкривани никакви данни по отношение на разрушената скица за експорт на медикаменти, защото следствието продължавало, и даде обещание информация в края на тази или началото на идната седмица.

Вместо това той разгласи, че се ревизират договорите на всички държавни и общински лечебни заведения с частни лечебни заведения, като към момента не ясно какво ще излезе от тях. Цацаров даде образци единствено за две такива съжителства на държавни с частни лечебни заведения – във Враца и Ловеч, които освен това към този момент са обществено известни.

Според Закона за лечебните заведения на територията на една болница не може да обитава друго лечебно заведение, което дублира нейните действия. Под един покрив могат да съжителстват единствено лечебни заведения с друг премет на активност. Има обаче десетки образци, че тази възбрана не се съблюдава.

“В подобен случай безнадеждните пациенти отиват по откритите клинични пътеки към държавната, а към частната се насочват случите, при които могат да се осъществят доста по-големи доходи. Този модел не е нов, той съществува на територията на цялата страна. Считаме, че тази процедура – практиката на болница в болница, е един то главните канали за източването на държавните и общински предприятия. От това излиза наяве,че постепенно и бавно едно държавно или общинско сдружение ще стигне до състояние, в което няма да може да покрива отговорностите си. И затова неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна “, сподели Цацаров.

Той напомни, че в съда се гледат две каузи против такива схеми на “болница в болничното заведение “ във ВМА.

Проверките на схемата “болница в болничното заведение “ потеглят въз основа на разбор за положението на лечебните заведения на към този момент някогашния здравен министър Николай Петров.

Цацаров заяви, че са тествани 295 лечебни заведения, от които 38 са 100% държавна благосъстоятелност, 127 са общинска, а 30 са смесени. Той даде образец, че в Благоевград две лечебни заведения са с общо 35 контракта, Велико Търново – 5 лечебни заведения са с 21 контракта, в Ловеч – 1 лечебно заведение е с 2 контракта, в София окръг – 2 лечебни заведения са с 11 контракта и други. Но направи уточнението, че това към момента не значи, че в тези контракти има нарушавания.

“Още през днешния ден съм разпоредил в границите на 2 седмици да се ревизират всички области, в които има болнични заведения, в които има включени над 200 контракта за взаимна активност “, сподели здравният министър Кирил Ананиев.

Нито той, нито Цацаров не се наеха на този стадий да кажат какъв брой са случаите, в които има повтаряне на действия и някакви действителни нарушавания.

За образец Цацаров даде единствено два към този момент известни случая на ощетяващо държавни лечебни заведения общуване с частни - във Враца и в Ловеч.

“Всички си спомняме митингите на лекарите във Враца, които в продължение на години не бяха получавали цялостния размер на своите заплати и по този начин болничното заведение беше доведена до ръба на оцеляването. Тя е с държавна и общинска благосъстоятелност. На 6 октомври 2010 година е подписан контракт сред нея и още едно частно болнично заведение в Русе - “Медикакор “, за взаимно даване на услуги в региона на инвазивната кардиология в границите на 5 година На 1 март е подписан нов контракт за още 3 години “, заяви Цацаров.

Той изясни, че по първия контракт болничното заведение във Враца е превела на “Медикакор “ над 14 млн. лв. и е получила единствено 2 млн. лв. за ремонт, остаряла инсталация и разноски за електричество. Следователно за 5 година частната болница във Враца е получила над 12 млн. лв., като тя не е правила лечебни действия, а това е правено от държавната болница с нейния личен състав.

Цацаров даде образец за още един ощетяващ контракт във врачанската болница - с частното лечебно заведение “Вива Медика “, което с изключение на, че е дублирало активността й, е употребило и нейната аптека. Договорът за наем, против който е било приютено частното лечебно заведение, е 50 лева за година.

Другият разгласен от Цацаров случай е за болничното заведение в Ловеч, за който Mediapool писа по какъв начин на гърба на държавната болница се разчиства пътят за частна – благосъстоятелност на някогашния шеф на районната здравна каса.

И двете схеми – в Ловеч и Враца бяха разкрити и дадени на прокуратурата от някогашния здравен министър Николай Петров.

Цацаров заяви, че на шефовете на двете лечебни заведения ще бъдат повдигнати обвинеия.

Вътрешният министър Валентин Радев пък прикани жителите за подпомагане при разкриването на злоупотребите в опазването на здравето и призна, че на чиновниците на Министерство на вътрешните работи им е мъчно да се оправят със комплицираната терминология в този бранш. Затова той изиска помощ и от фрагментите на системата, за разобличаването на злоупотребите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР