Без актуализация на бюджета битката с новата вълна на COVID-19

...
Без актуализация на бюджета битката с новата вълна на COVID-19
Коментари Харесай

Президентът и правителството: Актуализация на бюджета или няма да има пари за лекари и пенсионери |

Без актуализация на бюджета борбата с новата вълна на COVID-19 няма по какъв начин да се състои, макар че страната има народен проект за това. Възможностите за възнаграждение на медиците на първа линия, са изчерпани, няма пари и за добавките от 50 лева на пенсионерите. 

Това стана ясно на срещата на президента Румен Радев с премиера Стефан Янев и служебните министри. Според здравния Стойчо Кацаров е нужна незабавна актуализация и на бюджета на НЗОК, както и за медикаменти. Предвидили сме и възнаграждение на лекарите от доболничната помощ. Имам поради лековит пакет, който включва прегледи и медикаменти, изясни Кацаров. По думите му системата разполага с задоволително дрехи, дезинфекционни материали и маски. Смятам, че е вярно Народно събрание да разиска и одобри националния проект за справяне с епидемията. Как ще се оправим с рецесията зависи от всеки от нас, постоянно съм бил последовател на това, че персоналната отговорност има по-добър резултат, от административните ограничения, сподели още Кацаров. Според него 70% от лекарите в страната са имунизирани. 

" Хората би трябвало да знаят по какъв начин държавното управление ръководи рецесията. Случаите порастват всеки ден и водещи специалисти споделят, че сме на прага на нова вълна, по тази причина е значимо да имаме ясно написани ограничения ", каза Радев и добави, че България е на трето място по смъртност, само че при доста по-висока заболяемост. Според Кацаров към 10 000 болни от COVID-19 са умряли, тъй като предходното ръководство не е ваксинирало първо възрастните хора. 

" При нова вълна всеки български жител би трябвало да може да откри в аптеките медикаментите си и да стигне до здравно заведение бързо посредством Спешна помощ и да бъде настанен в него при нужда ", сподели още Радев. 

Държавата няма за цел да затваря бизнеси и страната, безапелационен бе той. Българските жители би трябвало да знаят какво ще последва, в случай че не бъде обновен бюджета. На вратата чука политическа рецесия, чака се и мигрантски напън, подсети президентът на премиера Стефан Янев.

Страната ни се намира на прага на трета огромна вълна. До 10 дни ще навлезем във второто равнище на заплаха - над 4% позитивни проби от изледваните или над 100 инфектирани на 100 000 души, посочи министър Кацаров. Според него е вярно Народно събрание да разиска и одобри националния проект за справяне с епидемията. 

Мерките в помощ на бизнеса и заетостта са подготвени, извършва се още мярката 60/40, тя ще продължи да края на годината, обезпечени са средства до края на юли месец. Затова апелът ми е Народно събрание да стартира да преглежда актуализацията на бюджета, в случай че тя не се случи до края на август, няма да има средства. Това се отнася и за 50 лева добавка към пенсиите, в случай че няма актуализация, ще би трябвало да пренасочваме 104 млн. лв. от други пера, изясни общественият министър Гълъб Донев. 

Актуализация на бюджета изиска и министърът на туризма Стела Банкова. 

Икономиката се възвръща бързо и бизнесът работи, сподели финансовият министър Асен Василев. Ако един бизнес постоянно си тества служащите и те са имунизирани, той няма да спре да работи, добави той. Здравните ограничения бяха ненапълно финансирани до септември, предходното ръководство бе осигурило всички ограничения до края на май. Чрез преструктуриране те са подсигурени до края на август, изясни финансовият министър. 

Нямаме терзания за приходната част на бюджета, даже и при тежка ковид-вълна, само че министерството не може да харчи без наказания от Народното събрание, добави той.

Народното събрание е в правото си да реши дали препоръчаният проект и неговото финансово подсигуряване би трябвало да се случи по този метод. Но в случай че това би трябвало да се прави още веднъж в идващите два месеца, това ще затрудни доста новия финансов министър, изясни Василев. До края на месеца би трябвало да бъде призната някаква форма на актуализация на бюджета, с цел да продължи работата на стопанската система, опазването на здравето и обществената помощ, сподели още Асен Василев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР