Беше време това да се случи, така коментира появата на

...
Беше време това да се случи, така коментира появата на
Коментари Харесай

Джема Грозданова: Голям външнополитически гаф на Радев е пред 26 партньори да заговориш за вето

Беше време това да се случи, по този начин разяснява появяването на втория лист „ Магнитски “ зам.-председателят на Републиканци за България Джема Грозданова във „ Въпросите “ по TV1.
„ Заявката беше дадена на 20 януари, на конференция, на която взе участие посланика на Съединени американски щати, по-късно беше доказана в едно неделно изявление по национална медия. Не утвърждавам този метод на деяние на непознатите посолства, само че очевидно е извънредно време България въпреки всичко да си свърши работата и да тръгне в естествена посока. Прекалено доста проблеми са се натрупали и очевидно не може да се чака повече “, съобщи Грозданова. 
Тя изрази мнение, че самият лист е задоволително мощен, главно от позиция, че в него участва дълготраен финансов министър на ръководещата партия ГЕРБ. „ Нищо не чакам, това е едно бутане да вървим в посоката, която би трябвало. Не е работа на посланика да споделя на българския парламент, по кое време и по какъв начин би трябвало да одобри един закон. Но тя три пъти повтори, че Наказателно-процесуален кодекс, в частта за основния прокурор трябваше да бъде признат от 48-я парламент, само че това не се случи.  Оттук нататък чакаме продължение и считам, че ще се изчака какво ще създадем в бъдещите месеци и в случай че още веднъж няма смяна, идващите имена ще излязат преди локалните избори “, сподели Джема Грозданова.
Грозданова дефинира втория лист „ Магнитски “ като един задоволително явен знак по тази причина какво се чака от нас и какво следва, изключително в една прекомерно неприятна политическа обстановка, в каквато се намираме на следващ длъжностен кабинет на президента Румен Радев. 
„ Казаното през вчерашния ден на Европейския съвет от страна на Румен Радев е в доста огромна щета и вреда за страната ни от външнополитическа позиция. Той от ден на ден замязва на Орбан, а аз персонално дълги години съм работила това да не се случва в българската външна политика. Ако прочетем изявленията на Орбан от предходни седмици, по тази причина какво  се случва в Украйна и по какъв начин той го прави оценка и положителните връзки, които се виждат сред тях с Радев, мисля, че доказателствата са ясни “, добави зам.-председателят на Републиканци за България.

„ Мисля си, че президентът не влага в понятието „ несъгласие “ това което е, по-скоро има нещо друго поради като дерогации или нещо сходно, каквото се случи при предходни проблеми. Голям външнополитически гаф е да застанеш пред 26 сътрудници и да започнеш да приказваш въобще за несъгласие, в миг, в който цялата интернационална общественост се е обединила в нещо и чака развръзка във войната и позитивно развиване. Ставаш и с неразбираема причина, в този миг започваш да приказваш за нуклеарна енергетика. Той по-скоро приказва на Русия и на българите, в сравнение с присъстващите там. Но това да се прави от Брюксел е доста грозно “, безапелационна е Грозданова.
Каква 30-годишна тактика за енергетика ще прави един длъжностен кабинет, попита Джема Грозданова и добави, че казусът е институцията длъжностен кабинет, основан в Конституцията 1991 година Тя взема решение някакви проблеми, само че сега се изражда по доста противен метод. „ Крайно време е в един идващ състав на Народно заседание, без значение дали то е Велико народно събрание, да се анулира тази институция.
Съвсем обикновено е, едно държавно управление в оставка да продължи да ръководи, до момента в който се избере ново такова и тук към този момент е въпрос на единодушие сред другите политически сили дали това да се случи “. 

Грозданова напомни, че в доста малко европейски страни има служебни държавни управления.
„ Ние нямаме право да подлагаме на критика, че президентът участва на тези препоръки, тъй като в нито един фиктивен нормативен акт в България не е написано кой съставлява страната ни, когато има длъжностен кабинет. В множеството случаи е въпрос на сделка сред министър председател и президент. Нашето законодателство не го формулира, може да се открие единствено в член 15 от Договора за действие на Европейски Съюз, в който се споделя, че държавни и държавни ръководители участват на Съвета, в тази ситуация парламентарни републики – министър-председатели, на президентските републики – президентите. Радев има опцията да участва, тъй като не е ясно, кой има право, а даже Гълъб Донев да присъстваше, не мисля, че щеше да има разлика в позицията. Въпросът е по какъв метод се образуват позиции и какъв брой обществени са те, както и до каква степен да утвърдени или не от обществото “.
Джема Грозданова напомни, че Радев наричаше публикацията от Die Welt – поръчка, само че попита по какъв метод нашето обществото през вчерашния ден беше осведомено той какви позиции ще заеме по тези два значими въпроса. 
„ Нека да не забравяме, че 48-то Народно събрание задължи Министерски съвет (в случая служебния кабинет), когато Украйна има нужда от военна и военнотехническа помощ, тя да бъде оказвана в бъдещи интервали. А той споделя, че това не е правилно. Дори през днешния ден един от неговите съветници и сътрудник на държавна сигурност в национална медия, доста дълго обясняваше, че 48-я парламент е завършил и надали не решенията му нямат значение. Това не е по този начин. Всяко едно решение взето от Народното събрание е с тежест на закон и то може да бъде отменяно единствено от идващ състав “, акцентира Грозданова.

Тя изрази терзанието си, че България няма да влезе в Шенген, а не, че Радев би си закичил нещо на ревера, в случай че това се случи.
„ Не сме изпълнили политическите условия да влезем в Шенген, макар всички наши изказвания, за изпълнените механически критерии, които са факт, само че за сметка на политическото решение. Втора страна, с изключение на Нидерландия дава отвод по тази причина “.
Грозданова предвижда, че България ще бъде разграничена от Румъния напролет и Румъния ще бъде призната. „ Ние в случай че успеем да съставим парламент и приемем нужните закони, тогава вероятно до края на годината бихме могли, а не октомври, само че нямам доверие, че ще успеем “.
По думите на зам.-председателя на Републиканци за България Механизмът за съдействие и инспекция в никакъв случай не е бил приключван – както се тръбеше тук в България. „ Дори в този момент, когато имаше късмет да влезнем в дневния ред на Съвета, с цел да се взема решение дали ще станем част от Шенген или не, към момента се твърдеше, че е завършил и има единствено хоризонталния – за върховенството на закона за всички страни членки. Това, че нямаше отчети няколко години не значи, че механизмът е завършен, тъй като той се завършва с решение на Европейския съвет и гласоподаване на всички водачи. Няма по какъв начин да е прекъснато нещо, което официално не е. То продължава, а не се възобновява, както в този момент се твърди “, добави още Джема Грозданова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР