Беше хубава година. Разви се наистина много турбулентно за нас

...
Беше хубава година. Разви се наистина много турбулентно за нас
Коментари Харесай

Илия Груев: Сбъднах две мечти - да играя в Бундеслигата и за България

" Беше хубава година. Разви се в действителност доста турбулентно за нас в Бремен. Бяхме 8-и преди втория дял на II Бундеслига. Може би не чакахме нещата да се получат по този начин, както се развиха. Стана ужасно, че успяхме да се върнем в Бундеслигата и да го отпразнуваме с почитателите у дома. За мен беше хубаво, че натрупах игрова процедура във ІІ лига. Когато за треньор пристигна Оле Вернер, не бях толкоз постоянно на терена, само че след това това се промени.

През лятото подписах нов контракт. Стартирахме добре сезона в Бундеслигата, което беше доста значимо. Вердер е доста огромен тим и заслужава да е в Бундеслигата.

Ние показахме това, тъй като има и различен образец като Шалке, който стана първенец във Втора Бундеслига, само че в този момент не се движи добре. Аз записах първите същински мачове в Бундеслигата като титуляр. За мен това беше доста добре и годината несъмнено бе доста хубава.

Тук би трябвало да прибавя и дебюта си за мъжкия народен тим на България. Записах 4 мача, което е доста значимо за моето развиване. Играя в мачове на високо равнище и това сигурно ми носи друго самочувствие. Трупам опит, който също е от значително значение. Аз по тази причина работя всеки ден от доста години - с цел да се случват тези неща ", показа Илия Груев - младши, за който 2022-а се трансформира в преломна. През нея българският халф се трансформира в разпознаваема фигура в първия отбор на емблематичния за немския футбол Вердер.

" През първите 2 година в мъжкия състав на Вердер изобщо не играех. Работих крепко, давах газ в тренировките и си чаках шанса. При Маркус Анфанг през есента на 2021 година го получих. Играх в 9 мача по 90 мин. Това чаках, с цел да покажа какво мога, и да се развъртвам положително.

Във футбола от време на време в действителност доста бързо се случват нещата. На 21-22 година правиш няколко мача на положително равнище в Германия, започваш да се налагаш в състава, идва и повиквателна за националния отбор. Може обаче да се получи и противоположното. Трябва да използваш момента, с цел да се представиш по най-хубавия метод.

Ядосвах се, че не играех постоянно. (Смее се.) Най-доволен съм от това, че в този момент в Бундеслигата съумях да играя на едно положително равнище и да покажа неизменност ", показа още синът на някогашния национал Илия Груев-старши, който съумя да се пребори за връщане в Бундеслигата, като означи първия си гол при мъжете.

В немския хайлайф полузащитникът започва сезона като запаса. При дадените му шансове обаче убеди треньора Оле Вернер, че мястото му е измежду титулярите.

В първия дял от Бундеслигата Груев-младши записа присъединяване в 13 от 15-те мача на Вердер. В 9 от тях бе титуляр и игра общо на 3 позиции. Заради това в Германия го нарекоха универсално оръжие. Бе на терена и 120 мин при отпадането от Падерборн в шампионата за купата, като означи при дузпите.

С представянето си българското момче концентрира вниманието на експерти и медии върху себе си. Превърна се във футболиста на Вердер с максимален скок на трансферната цена - от 1 на 3 млн. евро.

" Във футбола постоянно има късмет за смяна. С моя управител обсъждаме деликатно кое е най-хубавото за мен. Беше ясно, че това е да играя в Първа бундеслига в Германия, а най-хубави шансове за това имам във Вердер. Затова и желаех да продължа контракта си и не съм се занимавал доста с други разновидности.

Още като дете бях почитател на Вердер. На леглото си имах стикери и спях на възглавница с логото на клуба. Когато дойдох в Бремен на 15 година, всичко доста ми хареса. Това си е моят тим. 8 година във футбола са доста дълго време.

Така че аз знам какво имам в лицето на клуба, както и клубът знае какво има в мое лице. За един тим от подобен сан е доста значимо да може да покаже, че е отгледал в школата си момче, което играе в първия му тим, какъвто е казусът с мен. Аз пък съм признателен, че ми бе даден късмет да пробия ", съобщи Груев.

" Много сме обратно в Европа с националния тим. Много страни, които би трябвало да са към нашето равнище, имат играчи, които играят в шампионатите на топ 5 от Европа. При нас Валентин Антов и Петко Христов са в серия “А ”, а Коко Илиев и Димо Кръстев играят още на младежко равнище в Италия. Аз съм в Германия и това е.

Което значи, че ние можем да реализираме някакъв триумф единствено като тим. Затова всеки би трябвало да е наясно със дилемите си и дружно да се борим, тъй като всичките мачове отсега нататък ще са сложни за нас.

Ще дам образец с Люксембург. Направихме еднакъв и се появиха въпроси: но по какъв начин по този начин, ние сме България. Добре е обаче да се огледа къде играят момчетата от Люксембург. Леандро Бареро има близо 100 мача в Бундеслигата за Майнц, а е на 22-23 година Други футболисти на Люксембург също са в тимове от мощни европейски шампионати, имат и натурализирани национали. Тези неща не би трябвало да се пропущат. Нека се гледа действително.

Държавите се развиват във футболно отношение и ние би трябвало да го създадем.

На мен доста ми харесва методът на треньора ни Младен Кърстаич да залага на млади футболисти. Това е пътят. Дано всички тези 10-15 момчета, които сме по-млади, се развиваме добре и се превърнем в едно ядро за години напред, което сигурно ще има потребност от поддръжката на по-опитните в нашия тим. Така се случи с Исландия. Една генерация игра 7-8 година Представиха се супер на европейско, бяха на международно, без да имат някакви звезди.

Най-важното е момчетата да се развиват в клубните си тимове, а това значи да играят постоянно. И селекционерът се надява на това. Дано в България се дават повече шансове на младите момчета. Така те да се развият, да си вдигнат цената, което е добре и за клуба ", показа Илия Груев - младши.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР