Бесарабски българи от Молдова представиха концерт-спектакъл „България завинаги е в

...
Бесарабски българи от Молдова представиха концерт-спектакъл „България завинаги е в
Коментари Харесай

Бесарабски българи от Молдова с концерт-спектакъл в София

Бесарабски българи от Молдова показаха концерт-спектакъл „ България вечно е в нас “ за пръв път в София. Участниците са възпитаници и преподватели от Музикален лицей ’’Щефан Няга " от гр.Твърдица.

Музикалният лицей за български национални принадлежности и танци,,Щефан Няга “ е единственото музикално учебно заведение за български фолклор отвън рамките на България. Създадено е през 1996 година, с цел да приготвя професионални фрагменти за фолклорни обединения и музикални учебни заведения в южната част на Молдова.

Директорът на колежа Ала Кара показа, че присъединяване ще вземат от втори до четвърти курс. Учениците учат български национални принадлежности - гъдулка, тамбура, гайда, дудук, национално пеене и български национални танци. Българските учителите, които работят в колежа в Молдова са командировани от Министерството на образованието. Те са преподаватели по български музикални принадлежности, хореография, доктрина и български танци.

" Твърдица е един от най-българските градове в Молдова, където хората съвсем два века приказват български, запазили са традициите и обичаите и най-много българската полезност. ", описа Кара

При довеждане докрай випускниците получават документ за приключено приблизително обучение и удостоверение за добита професионална подготовка. Обмисля се опция в бъдеще студентите на колежа да карат стаж в България.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР