Бермудският триъгълник е синоним на странни случки и мистериозни изчезвания

...
Бермудският триъгълник е синоним на странни случки и мистериозни изчезвания
Коментари Харесай

Пет от най-мистериозните изчезвания в Бермудския тиъгълник

Бермудският триъгълник е синоним на странни случки и мистериозни изгубвания още от откриването на Америка.

Известен още като Дяволския триъгълник, секторът от океана сред Маями, Бермудските острови и Коста Рика е неповторима част от Атлантическия океан, защото през последния век е бил място на повече от 50 мистериозни изгубвания.
Не е маркирана на нито една комерсиална карта, само че се допуска, че тази мистериозна зона е ситуирана на повърхност сред 500 000 и 1,5 милиона квадратни благи в открити води.
Митовете и легендите за региона не се лимитират единствено до най-новата история.
 Слуховете за това, че Христофор Колумб е изпитвал компликации с навигацията по компаса и за призрачни светлини, датират от XV век.
Това, което остава без отговор, обаче, е какво предизвиква толкоз доста изгубвания?
Някои упрекват за това свирепите метеорологични условия или странните естествени бедствия, до момента в който други се обръщат към свръхестественото, с цел да намерят отговор.
Каквато и да е същинската причина, към момента има безчет изгубвания, които карат специалистите и интернет търсачите да се чешат по главите и да се питат какво в действителност се случва в Бермудския триъгълник?

Ето пет от най-страховитите и разочароващи изгубвания, които остават неразгадани и до през днешния ден, събрани от History.

Корабът „ Елън Остин “

През 1881 година корабът „ Елън Остин “ потегля от Ливърпул и се насочва към Ню Йорк. Корабът, пренасящ пасажери, емигриращи в Америка, е в намерено море от няколко седмици, когато капитанът подхваща безпланов къс път през Саргасово море.

Известен с бурния си темперамент, този маршрут води „ Елън Остин “ през Бермудския триъгълник. Малко по-късно капитанът вижда в далечината различен транспортен съд, който се движи безредно. Корабът изглеждал зарязан и се движел непредсказуемо.

Убеден, че това е някакъв капан, капитан Грифин от кораба „ Елън Остин “ се държи на безвредно разстояние в продължение на два дни, преди да подреди на екипажа да се качи на борда и да изследва за какво корабът не дава отговор на техните сигнали.
Установено е, че е изоставен с недокоснат товар.
Нямаше следи от принуждение и никакви признаци, че е имало основателна причина за изоставянето на кораба.
Капитан Грифин заповядал на дребен асортимент от екипажа си да се качи на кораба и дружно да отплават за Ню Йорк, където да бъде избавен.
Малко откакто възобновили пътуването си, мощна стихия разделила двата кораба. Когато бурята минала и капитан Грифин още веднъж забелязал мистериозния транспортен съд.
Той се доближил до него и открил, че той още веднъж е зарязан, без следи от кръвопролития или рационални вреди.
Дали е прекомерно изплашен да загуби още от екипажа си, или бил притиснат от времето и ресурсите, капитан Грифин взема решение да остави кораба на дрейф и да продължи към Ню Йорк. Корабът и неговият спонтанен екипаж в никакъв случай повече не са видяни.

Американският транспортен съд „ Циклоп “

На 4 март 1918 година корабокруширащият транспортен съд USS Cyclops отплава с предопределение за Балтимор, Мериленд. Без планувани прекъсвания по маршрута си, той трябвало да дойде в пристанището с цялостен товар манганова руда на 13 март. Въпреки това корабът по този начин и не идва в плануваната дестинация.

Последното предаване, получено от кораба, оповестява, че „ Времето е положително, всичко е наред “, а неналичието на каквито и да било остатъци или SOS известие накара мнозина да спекулират какво може да е предиздвикало кораба и екипажа му да изчезнат някъде през деветдневния прозорец.

И до през днешния ден изгубването на американския транспортен съд „ Циклоп “ и неговия екипаж от 305 души остава най-голямата записана загуба на човешки живот в историята на военноморските сили на Съединени американски щати.

Уичкрафт е 23-метров първокласен крайцер, който изчезва вечерта на 22 декември 1967 г

. Собственикът на лодката поканил собствен непосредствен другар да излезе на брега на океана, с цел да прегледа коледните светлини над водите на Маями.
Планът е бил да изминат малко разстояние във вътрешността в морето, да изключат мотора и да се насладят на пейзажа.
В 21:00 ч. същата вечер бреговата защита на Маями получила сигнал за злополучие, който умерено ги уведомил, че лодката се е блъснала в нещо във водата и ще се наложи да бъде изтеглена на буксир от по-малко от миля от брега.
Собственикът показал, че това не е незабавен случай и че ще изстреля сигнална ракета, с цел да уведоми бреговата защита за точното местонахождение на лодката.
По-малко от 20 минути по-късно бреговата защита достигнала мястото, където съгласно тях било подадено позвъняването, само че нямало и диря от „ Уичкрафт “ или сигналните ракети.

Нито крайцерът, нито двамата му пасажери са били видени още веднъж.

Може би най-известното изгубване в Триъгълника, ориста на Полет 19 и PBM Mariner е предиздвикала даже най-големите мозъци да търсят отговори. Когато Полет 19, група от пет торпедни бомбардировача „ Авенджър “, излетява от Форт Лодърдейл на 5 декември 1945 година, те чакат тричасовото им бомбардировъчно странствуване да бъде също толкоз безпроблемно, колкото и полетите, които са правили безчет пъти преди този момент.

Малко откакто хвърлят товара си от реплики на бомби, патрулът стартира да се сблъсква с проблеми. Лейтенант Чарлз К. Тейлър, умел водач, счита, че компасът му е почнал да се поврежда и че Полет 19 е летял в неверна посока. Обезпокоен, Тейлър се свързал с различен инструктор по пилотиране от Военноморски сили, който летял покрай брега на Флорида. Тъй като времето от ден на ден се влошавало, Тейлър постъпил в прорез с протокола за ориентиране на загубен аероплан към залязващото слънце. Вярвайки, че се намират някъде над Флорида Кийс, Тейлър поправя посоката в опит да навлезе в Мексиканския залив. Усетили грешката на Тейлър, някои от хората му оспорват решението му да продължи на североизток и го убеждават да обърне описа си и да се върне на запад. По незнайни аргументи обаче той още веднъж обръща полета назад, към момента обезпокоен, че се намират някъде над залива. С отдалечаването на полета от сушата предаванията им стават все по-слаби и по-слаби.

След като летели повече от избраното им време, екипажът почнал да се тормози, че няма да успее да поправя навигацията си, преди да свърши горивото. В последното си предаване Тейлър споделил на хората си, че щом първият аероплан падне под 10 литра гориво, всички ще снижат дружно, с цел да имат по-голям късмет за избавление. Няколко минути по-късно предаването завършило.

Сигурни, че всички са паднали в океана, военноморските сили неотложно стартират търсене и избавяне. Две летящи лодки „ Маринър “ са изпратени да търсят изчезналия полет 19, само че 20 минути след излитането една от лодките „ Маринър “ изчезва от радарите. Нито 13-те членове на екипажа, нито 5-те водачи на полет 19, нито останките на някой от самолетите са открити.

За разлика от други изгубвания, мистерията с фара Грейт Айзък е неповторима с това, че и двамата пазачи на фара са били ситуирани на сушата, когато са изчезнали. Скалата Грейт Айзък, която е запустял остров, към този момент има мрачна история. Местните предания описват за транспортен съд, който се е разрушил и не е оживял, като се изключи едно бебе. За пръв път фарът е пуснат в употреба в средата на XIX в., а в него живеят единствено двама поданици на острова – неговите пазачи. На 4 август 1969 година дребна лодка е пусната на вода, с цел да ревизира положението на фара. Рутинните позвънявания остават без отговор. При идването си проверяващите откриват, че островът е празен и няма диря от двамата му пазители. Малко преди този момент над острова е минал вихър, само че неналичието на вреди по жилищните пространства повдига въпроса за какво двамата опитни пазачи на фара не са останали на мястото, където е най-безопасно. Други считат, че двойката е попаднала в мрежа за контрабанда на опиати, а може би и двамата са били отвлечени, само че без доказателства за нечиста игра, които да подсказват нещо неправилно, ориста на двамата пазачи остава мистерия. Това не е единственият случай на изгубване на изолирани пазачи на фарове при странни условия, откакто през 1900 година трима мъже изчезват от островите Фланан, дребна група край северозападното крайбрежие на Шотландия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР