Берлин. Неформалната среща на върха за Западните Балкани в Берлин

...
Берлин. Неформалната среща на върха за Западните Балкани в Берлин
Коментари Харесай

Gazeta Express : Косово и Сърбия се съгласиха да продължат диалога за продължаване на диалога

Берлин. Неформалната среща на върха за Западните Балкани в Берлин завърши с съгласие сред Сърбия и Косово да продължат диалози за разрешаване на спора между тях, обявиха посредством изказване от немското държавно управление рано във вторник след завършването на районната среща, написа електронното издание на прищинския всекидневник Gazeta Express .
След срещата в немската столица, президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че не е реализирано никакво съглашение, а това беше повторено и от сръбския му сътрудник Александър Вучич. Но в публично изказване, публикувано от формалния уеб страница на немския канцлер Ангела Меркел, се споделя, че Белград и Прищина са се съгласили да продължат напъните си за използване на съществуващите контракти и продължение на разговора с посредничеството на Европейския съюз за нормализация на връзките, който цели постигането на всеобхватно съглашение, написа вестникът.
„ Участниците подчертаха значимостта на всеобхватните договаряния и транспарантния развой, който би трябвало да бъде последван от ограничения за създаване на доверие “, се отбелязва в известието на немското държавно управление. Там се споделя още, че страните са се съгласили да интензифицират напъните си за основаване на районен стопански регион в сходство с декларацията от срещата на върха в София през 2018 година и заключенията на Председателството на срещата на върха на Западните Балкани Лондон 2018 година.
Лидерите на Западните Балкани се събраха в Берлин в понеделник на срещата на върха за Западните Балкани със взаимното домакинство на немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон. На срещата участваха държавни глави и министър председатели от Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Черна гора, Сърбия и Словения. Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини също участва на срещата в Берлин.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР