Топящият се лед разкрива останки от алпинист, изгубен на ледник преди 37 години

...
Берлин CNN — Останките на германски алпинист, изчезнал преди 37
Коментари Харесай

Берлин CNN —

Останките на германски алпинист, изчезнал преди 37 години, докато се разхождал по глетчер близо до емблематичния Матерхорн в Швейцария, бяха открити, тъй като топенето на ледниците води до повторното появяване на тела и предмети, смятани за отдавна изгубени.

Алпинисти, които се разхождаха по ледника Теодул в Цермат на 12 юли, откриха човешки останки и няколко части от оборудване, се казва в изявление на полицията в кантона Вале в четвъртък.

„ДНК анализът позволи идентифицирането на алпинист, който беше в неизвестност от 1986 г.“, се казва в изявление на полицията. „През септември 1986 г. германски алпинист, който по това време е на 38 години, е обявен за изчезнал, след като не се е върнал от поход.“

Полицията каза, че издирването на изчезналия алпинист тогава се е оказало неуспешно.

Селяни наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Селяните наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Патрисия Де Мело Морейра/AFP/Getty Images

Останките на алпиниста са подложени на съдебномедицински анализ в болница Вале, което позволява на експертите да ги свържат с изчезването през 1986 г., добави полицията в четвъртък.

Полицията не предостави допълнителна информация за самоличността на германския алпинист, нито за обстоятелствата на смъртта му.

Властите публикуваха снимка на самотна туристическа обувка с червени връзки, стърчащи от снега, заедно с малко туристическо оборудване, което е принадлежало на изчезналия.

„Рецесията на ледниците все повече изважда наяве изчезналите алпинисти, които са били обявени за изчезнали преди няколко десетилетия“, заключава полицията в изявлението.

Откриването на останките на германския алпинист идва след като учени разкриха по-рано тази седмица, че този месец е на път да бъде най-горещият на планетата от около 120 000 години.

Глациологът Линдзи Никълсън от университета в Инсбрук, Австрия, каза пред CNN в петък, че свиващите се ледници поради изменението на климата са довели до откриването на тела на изчезнали алпинисти.

„Докато ледниците се оттеглят, всеки материал – включително хора, които са паднали в или върху тях и са били затрупани от последвалия сняг – ще изплува. Всички ледници се топят много бързо и се отдръпват в европейските Алпи“, каза Никълсън.

„Дългосрочна“ тенденция на топене

Миналата година швейцарските ледници регистрираха най-лошата си скорост на топене от началото на записите преди повече от век, като загубиха 6% от оставащия си обем през 2022 г., почти двойно повече от предишния рекорд от 2003 г., съобщи Ройтерс.

Топенето беше толкова екстремно през 2022 г., че гола скала, останала затрупана от хилядолетия, се появи отново на едно място, докато телата и дори самолет, изгубени другаде в Алпите преди десетилетия, бяха извадени.

През 2015 г. бяха намерени останките на двама японски алпинисти, изчезнали на Матерхорн по време на снежна буря през 1970 г., и самоличността им беше потвърдена чрез ДНК тестове на техните роднини.

Ледникът Матануска, долинен ледник с дължина 27 мили (43,5 км), захранващ вода в река Матануска, на 10 юли 2022 г., на около 100 мили (161 км) североизточно от Анкъридж близо до Палмър, Аляска. - Изглежда, че ледникът се оттегля всяка година, тъй като пътеката за достъп за туристи и водачи трябва постоянно да се поддържа през ледникова тиня и кал, над скалистата морена и върху леда с чисти бели и наситено сини цветове. Докато Аляска е дом на около 25 000 ледника, проучванията показват, че повишаващите се глобални температури, свързани с изменението на климата, причиняват топенето на ледниците в световен мащаб. Ледникът Матануска е най-големият ледник, достъпен с кола в САЩ по частен път и заплащане на такса за достъп за обиколка на ледника с екскурзовод, което е голяма част от икономиката на туризма в региона. (Снимка от Patrick T. FALLON / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON/AFP чрез Getty Images) Ледникът Matanuska, дълъг 27 мили (43,5 km) долинен ледник, захранващ вода в река Matanuska, на 10 юли 2022 г., на около 100 мили (161 km) североизточно от Anchorage близо до Palmer, Аляска. - Изглежда, че ледникът се оттегля всяка година, тъй като пътеката за достъп за туристи и водачи трябва постоянно да се поддържа през ледникова тиня и кал, над скалистата морена и върху леда с чисти бели и наситено сини цветове. Докато Аляска е дом на около 25 000 ледника, проучванията показват, че повишаващите се глобални температури, свързани с изменението на климата, причиняват топенето на ледниците в световен мащаб. Ледникът Матануска е най-големият ледник, достъпен с кола в САЩ по частен път и заплащане на такса за достъп за обиколка на ледника с екскурзовод, което е голяма част от икономиката на туризма в региона. (Снимка от Patrick T. FALLON / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON / AFP чрез Getty Images) Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images

„Ледниците са подложени на дългосрочна тенденция на топене“, каза Никълсън, добавяйки, че тенденцията се очаква да продължи, като „ниските снежни години“ допринасят за проблема.

„Намаленото количество сняг също е частично свързано с промяната в температурите, защото това, което се случва, е част от валежите, които … биха дошли под формата на сняг, сега идват под формата на дъжд. Това не помага на ледниците, а работи срещу тях“, добави тя.

Дори ако амбициозните климатични цели бъдат постигнати, според скорошни изследвания до половината от ледниците в света може да изчезнат до края на века.

„Ако продължим с емисиите, които предаваме сега, гледаме към един до голяма степен деглацииран регион на Алпите за следващите поколения – и това е много тъжно“, предупреди Никълсън.

Изчезването на ледниците ще има каскадни въздействия.

Ледниците играят жизненоважна роля в осигуряването на прясна вода за близо 2 милиарда души и също така имат ключов принос за покачването на морското равнище.

„Някои региони на света са много по-зависими от планините-ледници, отколкото ние тук – в някои случаи те са много по-уязвими от Алпите“, добави Никълсън.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР