Берачите на сортовете грозде за шампанско започнаха тази година гроздобера

...
Берачите на сортовете грозде за шампанско започнаха тази година гроздобера
Коментари Харесай

Горещото и сухо лято причинява ранен гроздобер на сортовете за шампанско във Франция

Берачите на сортовете грозде за шампанско започнаха тази година гроздобера по-рано, защото изменението на климата принуди производителите на френското пенливо вино да премислят производството на обичаната на мнозина пенлива напитка, оповестява Ройтерс.

Високите температури и най-тежката суша в историята на страната предизвикаха големи горски пожари и доведоха до ограничавания върху потреблението на вода във Франция. Но и доведоха до по-бързото узряване на гроздето.

Гроздобер през август, а не при започване на септември както нормално, в предишното в Шампан е било прекарване " един път в живота ", споделя Шарл Филипона, президент на фамилната винарна " Филипона Шампан " (Philipponnat Champagne), която до неотдавна произвеждаше неколкостотин хиляди бутилки годишно. Вече не.

" Съвсем ясно е, че световното стопляне нече оказва въздействие ", показа той пред Ройтерс във винарната си в Северна Франция. През това време берачи, наети за късия сезон на прибиране на реколтата, тичат в близост при температури много над 30 градуса по Целзий, а слънцето напича стръмния рид, където пораства скъпото грозде от сорта Пино. Важно е гроздето да се бере, преди да е презряло и наситено със захар.

" Мисля, че сме в повратна точка. Досега световното стопляне помагаше да прибираме реколтата при положителни метеорологични условия без дъжд, без мраз, със зрялост и малко изгниване ", разяснява Филипона.

Производителите от цяла Франция чакат тазгодишната годишна продукция да бъде с положително качество. Това е известно облекчение след измръзването и офанзиви от вредители, опустошили лозята през 2021 година, нещо което сухото и горещо време оказа помощ да бъде предотвратено тази година.

" Това, което идва в този момент, евентуално е презряло грозде - прекомерно сухи летни сезони, причиняващи други проблеми, към които ще би трябвало да приспособяваме нашето лозарство и нашата енология ", показва терзанието си Филипона.

Една от първите стъпки е брането на гроздето по-рано, в сравнение с през последните десетилетия, и то освен за шампанско. Сезонът на прибиране на реколтата тази година беше с към две седмици по-рано в множеството огромни винени райони на Франция - нещо, което евентуално ще стане трайна наклонност, споделят винопроизводители.

" Вината може да станат разнообразни и да се наложи да се приспособяваме към други сортове грозде или способи на развъждане, малко по-различни от това, което вършим в този момент ", сподели Лоран Пинсон, производител на вино Шабли в Бургундия, централна източна Франция.

Въпреки че прибирането на реколтата там се е правило към октомври през 80-те години на предишния век, то прогресивно се е придвижило напред толкоз доста, че прибирането на реколтата при започване на септември в този момент е норма, а понякога стартира и през август, споделя Пинсон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР