Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях

...
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях
Коментари Харесай

Опасните бенки

Бенките съставляват скупчване на пигментни кафези. Една част от тях са вродени, а друга се появяват в първите десетилетия от живота. Склонността към образуването на бенки се предава по завещание, само че усиленото излагане на слънце усилва появяването им. По-голямата част от тези формирания са безобидни, само че е добре да ги държите под око. Някои бенки могат да дадат началото на развиването на меланома – един от най-опасните типове рак. Ако бенките са с вярна овална форма и не трансформират положението си няма учредения за паника.

Ако обаче забележите някои от следните признаци, незабавно се обърнете към кожен лекар:
● Нарастване
Независимо дали се усилва на повърхност или като релеф, уголемяването на бенката е стеснителен белег. Особено в случай че разрастването е несиметрично.

● Промяна на цвета
Потъмняването или появяването на неравномерна пигментация също може да значи смяна на образуванието

● Зачервяване по периферията
Сигнализира за възпалителна реакция на организма, които се бори с клетките на растящия израстък.

● Разранена повърхнина на бенката
Бурният напредък на туморното образувание може да докара до дефицит на хранителни субстанции до него. Така някои елементи от него умират и повърхността се разранява.

● Поява на неприятни чувства
Може да бъде болежка, сърбеж или раздразнение. Всяко от тези чувства е притеснително, тъй като здравите бенки не припомнят за съществуването си.

Причините за превръщането на бенките в злокачествено обучение са най-различни. В едни случаи е под въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, като се засягат образуванията по откритите елементи на тялото. Също предразположени са и бенките, хронично травмирани от претриване с облекла, обувки и бижута. Опасно е и инцидентното пострадване, да вземем за пример при бръснене.

При подозрения за туморно образувание бенката се отстранява оперативно, наложително при експерт.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР