Бен Уолъс подаде оставка, наследи го Грант ШапсДама застава начело

...
Бен Уолъс подаде оставка, наследи го Грант ШапсДама застава начело
Коментари Харесай

Великобритания с нов министър на отбраната

Бен Уолъс подаде оставка, наследи го Грант Шапс
Дама застава отпред на енергийното ведомство

Британското държавно управление назначи през днешния ден досегашния министър на енергетиката Грант Шапс за министър на защитата на мястото на Бен Уолъс, който подаде оставка, съобщи Ройтерс.

Уолъс бе четири години на поста, само че пожела да се отдръпна от него, като добави, че на идващите национални избори ще освободи и депутатското си място.

Смятан за мощен покровител за увеличение на разноските за въоръжените сили, Уолъс се надяваше да бъде евентуален правоприемник на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, само че неговият мандат отпред на пакта беше продължен с още една година до есента на 2024 година

Уолъс изигра водеща роля в дейностите на Англия в поддръжка на Украйна след почналата предходната година съветска инвазия. Докато той бе боен министър, Англия даде през 2022 година военна помощ на стойност 2,3 милиарда лири (2,9 милиарда долара) на Киев. През май тази година тя стана и първата страна, която стартира да доставя на Украйна крилати ракети с огромен обхват, с цел да помогне за преустановяване на най-голямата сухопътна война в Европа от Втората международна война насам.

Миналата година Уолъс резервира поста си, до момента в който Англия преминаваше през един от най-бурните интервали в политическата си история, като двама министър председатели бяха принудени да се отдръпват поради кавги и стопански разтърсвания.

Оглавявайки министерството на защитата Шапс ще поеме петия си държавен пост за последната година, откакто мина през четири разнообразни министерства - на превоза, на вътрешните работи, на бизнеса и търговията, и след това и на енергийната сигурност и въглеродната индиферентност.

Назначаването му надали ще промени поддръжката на Англия за Украйна против Русия, разяснява Ройтерс.

На досегашния пост на Шапс застава Клеър Коутиньо. Тя е народен представител от 2019 година, преди този момент бе държавен министър в министерството на образованието, науката и нововъведенията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР