Бен Уолъс напуска поста министър на отбраната на Обединеното кралство.

...
Бен Уолъс напуска поста министър на отбраната на Обединеното кралство.
Коментари Харесай

Бен Уолъс напуска поста министър на отбраната на Обединеното кралство


Бен Уолъс напуща поста министър на защитата на Обединеното кралство . Вниманието към този момент се насочва към това кой е идващият, написа " Политико ".

Уолъс, чиято интернационална известност беше подсилена от войната в Украйна, разгласи в изявление за Sunday Times, че ще подаде оставка като шеф на защитата и в последна сметка ще напусне напълно английската политика.

Борбата за замяната му към този момент стартира  - видни тори знаят добре, че ръководенето на Министерството на защитата по време на война може да направи чудеса за вашата известност.

Ето кои са кандидатите, измежду които ще е идващият отговорник за защитата на Обединеното кралство.

Джон Глен

Голяма част от ръководството на Уолъс бе белязано от напрежение сред Министерството на защитата - настояващо за увеличение на потенциала - и бюрократи в Министерството на финансите, решени да държат под надзор многомилиардния бюджет за защита на страната.

Премиерът Риши Сунак постоянно би могъл да позволи това напрежение, като... конфигурира един бюрократ и в Министерството на защитата.

Едно име в кадър е Джон Глен, който понастоящем е втори по служба след Джереми Хънт в Министерството на финансите.

Политик от кариерата без боен опит, Глен служи лоялно на Тереза Мей и по-късно на Борис Джонсън на младши министерски позиции, преди да поеме най-старшия си ангажимент до момента при Сунак.

Издания, в това число вестник Sun, оповестяват, че Глен в последно време демонстрира интерес към всички неща, свързани с защитата. Наскоро той беше изпратен в ефира, с цел да разяснява от името на държавното управление, когато шефът на Вагнер Евгений Пригожин провокира временен протест в Русия.

Джеймс Хипи

Като вторият най-високопоставен политик в министерството на защитата, Хипи постоянно замества Уолъс.

Хипи също призна и зае страната на Министерството на защитата в разногласията с Министерството на финансите, като уточни " постоянен продан " по отношение на финансите зад затворени порти. Някои отчети сочат, че Хипи би бил изборът на Уолъс за поста.

Хипи служи в администрацията от 2019 година, първо като министър на публичните поръчки, преди да бъде нараснал в командването на въоръжените сили през 2020 година

За малко му е обещано позволение да участва на кабинета по време на късото премиерство на Лиз Тръс. Хийпи сподели, че ще подаде оставка от този пост, в случай че Тръс се откаже от обещанието си да вдигне разноските за защита на Обединеното кралство до 3 % от Брутният вътрешен продукт до 2030 година - ангажимент, който Сунак от този момент е нарушил.

Подобно на Уолъс - и за разлика от четиримата предходни министри на защитата преди него - Хипи има боен опит, нещо, което нормално се смята за преимущество за работата.

Пени Мордаунт

Лидерът на Камарата на общините Пени Мордаунт е била министър на защитата преди - въпреки и за малко.

Мордаунт бе нараснала в през май 2019 година, само че бързо беше уволнен от Борис Джонсън, когато той размени Тереза Мей на Даунинг стрийт два месеца по-късно.

Оттогава тя ускори репутацията си на вероятен предстоящ водач, в това число като приключи на трето място в едно от миналогодишните състезания за водачество на консерваторите и по-късно като изигра водеща роля в коронацията на крал Чарлз III. Мордаунт съставлява Северен Портсмут, седалище със мощно военноморско наличие и е служила в Кралския военноморски запас.

Въпреки това, откакто към този момент се съпротивляваше да й даде старша роля, Сунак може да не желае да укрепи в допълнение евентуален противник.

Джеймс Клевърли

Външният министър е в рамката за поста на Уолъс - макар че сходен ход би бил дейно намаляване от една от огромните държавни служби на Англия.

Подобно на Уолъс, репутацията на Клевърли беше усъвършенствана от спора в Украйна.

Той е вътрешно известен макар многочислените воюващи фракции на консерваторите и се счита, че оказва помощ за възстановяване на връзките сред Обединеното кралство и Европейски Съюз.

Преместването му в защитата обаче би отворило огромно свободно място, което Сунак може да желае да избегне във външното министерство.

Том Тугендхат

Министърът на сигурността не си навреди, като взе участие в първото от надпреварите за водачество на консерваторите през 2022 година

Преди това ръководителят на авторитетната комисия по външни работи на Камарата на общините - където той зае ястребова позиция във връзка с Китай - Тугендхат получи министерска работа при Тръс и получи доверие да остане при Сунак.

Освен това има богат боен опит, откакто е служил в Ирак и Афганистан. Остава боен резервист.

Въпреки това, ролята на върховен министър на защитата в кабинета може да се преглежда като прекомерно огромен скок за някой с по-малко от година опит в министерството.

Ан-Мари Тревелиан

Тревелиан има предходен опит като министър на защитата и остава предан министерски асистент на всеки министър-председател на торите от Борис Джонсън нататък - макар че два пъти беше отстранена от кабинета.

Първият път е през 2020 година, когато Джонсън отстрани министерството на интернационалното развиване - измествайки Тревелиан от това да оглави лично министерство. Когато Сунак пое поста предходната година, той намали Тревелиан от ролята й на транспортен секретар до младши министерски пост във външното министерство.

Но в случай че желае да се реваншира, името на Тревелиан е упоменато като една от опциите за ролята на Уолъс.

Джони Мърсър

Откровеният Джони Мърсър рядко сзлиза от заглавията. Военен деец, депутатът от Плимут от дълго време води акция за възстановяване на живота на военните ветерани - и има безконтролен метод към обществените медии.

Той напусна държавното управление на Борис Джонсън на фона на разногласия към наказателното гонене на бойци, служили в Северна Ирландия, само че се върна още веднъж към отчета на министъра на ветераните под управлението на Сунак.

Неговите чести шумни рецензии към последните трима предходни консервативни министър председатели - в това число Тръс, който брачната половинка на Мърсър разказа като " безумен ", откакто беше уволнен от някогашния министър председател - може да разубедят Сунак да даде на Мърсър най-високата му роля до момента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР