Белослава Кръстева остана с бронзов медал от Световното първенство по

...
Белослава Кръстева остана с бронзов медал от Световното първенство по
Коментари Харесай

Кръстева спечели бронз на Световното по шахмат до 20 г.

Белослава Кръстева остана с бронзов орден от Световното състезание по шахмат за юноши и девойки до 20 години в Мексико Сити.

19-годишната българка имаше големи шансове да стане шампионка, само че в последния 11-и кръг, бъдейки лидерка в класирането, отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру.

Двете приключиха с еднакъв актив от по 8,5 точки, само че успеха в директната партия разреши на южноамериканката да се окичи със златото. На Белослава стигаше и реми.

Среброто остана за американката Кариса Ип, която с успеха си над ирландката Триша Канямарала също събра 8,5 точки.

По този метод Гекамбуру, Ип и Кръстева завършиха с еднакъв брой точки - по 8,5, само че допълнителите индикатори не бяха в интерес на българката. Аржентинката събра 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 т., а Кръстева взе единствено едно реми от двете си съпернички. Тя записа първата си и единствена загуба на шампионата в заключителния кръг. Нашата представителка започва шампионата със седем победи и три ремита. 

Тя можеше да стане седмият български шахматист, спечелил международната купа в някоя от възрастите при подрастващите след Кирил Георгиев (1983 г.), Катрин Аладжова (1986 и 1989 г.), Антоанета Стефанова (1989 г.), Веселин Топалов (1989 г.), Васил Спасов (1989 г.) и Нургюл Салимова (2015 г.). В съответната възраст България има две трофеи от мощния пол (Георгиев и Спасов), само че не и при нежния.

Срещу Франсиско младата софиянка, която учи в университет в Съединени американски щати, имаше компликации още от дебюта, само че позицията й беше задоволително солидна, с цел да може да измъкне реми. Съперничката й действаше с доста опасности, защото бе с черните и за купата я устройваше единствено победа.

Възлов се оказа 39-ия ход, на който аржентинката реши да заложи капан и да " жертва " дамата си. Кръстева избра да вземе тази фигура с коня си, вместо също да жертва дамата си, след което позицията на дъската бе изцяло извоювана от латиноамериканката. 

Българката продължи да се съпротивлява, само че на 53-ия ход трябваше да се съобщи. Развитието на партията сред Ип и Канямарала също не бе в нейна изгода, по този начин пропусна да вземе и сребърния орден. Все отново бронзът е огромно достижение, а Белослава сподели, че е измежду най-хубавите в света на тази възраст. Тя има голям капацитет и в бъдеще може да реализира доста на най-високо равнище.

При младежите до 20 години единственият български представител Момчил Петков приключи с победа. В 11-ия кръг той завоюва против индиеца Г.Б. Харшавардан и събра актив от 7 точки. С него той се подреди на 21-во място.

Шампион с 8,5 точки стана французинът Марк`андрия Маурици. Със същия актив сребърният орден е за руснакът Арсений Нестеров. С 8,5 точки остана и бронзовият медалист Лука Будисавлевич от Сърбия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР