Белият керван на Световната купа по ски бягане пристига в

...
Белият керван на Световната купа по ски бягане пристига в
Коментари Харесай

Планица приема белия керван в ски бягането през уикенда


Белият кортеж на Световната купа по ски тичане идва в Словения за последните спринтове преди Коледа и заключителната част на първия стадий от сезон 2019/2020. Домакин е зимният център Планица, добре прочут измежду участниците и почитателите, предстоящ хазаин на Световното състезание по ски през 2023 година.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от SloSki Nordic team (@sloskinordicteam) на Дек 19, 2019 в 12:05 PST

Отделението за северните дисциплини бе актуализирано през 2015-а и от този момент към този момент два пъти беше спирка на Световната купа - през 2016-а и 2018-а, както и в този момент. Предишните надпревари от най-високата категория се организираха в Рогла през 2009-а и 2011-а. Интересното е, че дванадесет разнообразни бегачи при мъжете са били на подиума в 11-те до момента старта в самостоятелните дисциплини.

На 21 декември ще се организира самостоятелния спринт при дамите. Стина Нилсон има 14 победи в спринтовете свободен жанр, изоставайки по този индикатор единствено от именитата Марит Бьорген (24). През 2016-а на трасето в Планица тя завоюва и в свободен, и в типичен жанр, а през 2018-а бе първа в класиката.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Ski Team Sweden X-Country (@skiteamswexc) на Дек 16, 2019 в 4:00 PST

Майкен Касперсен Фала има 20 победи в спринтовете за Световната купа, като дели второто място във безконечната ранглиста с Петра Майдич и изостава единствено от Бьорген (40). Фала бе на подиума в шест от последните си седем старта в спринта, като само остана четвърта в Квебек на Финалите на Световната купа на 22 март 2019 година. Ако още веднъж се изкачи на подиума, то Фала ще стане втората с 50 призови класирания в спринтовете, като до момента единствено Бьорген с 60 може да се похвали с това.

Софи Колдуел, която остана трета в спринта в Давос предходната седмица, може да стане втората американка с 10 подиума в спринтовете, защото към този момент с най-малко толкоз е единствено Кикан Рандал - 24. Йона Сундлинг приключи на втора позиция в Рука преди три седмици, а има и една победа в спринта свободен жанр предишният сезон в Лилехамер.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Langrennslandslaget (@langrennslandslaget) на Дек 16, 2019 в 3:43 PST

Сади Маубет Бьорнсен приключи трета в спринта в Рука, като има 12 подиума за Световната купа, само че още не е печелила, тъй че ще е пределно мобилизирана да го направи в Планица.

При мъжете Люка Шанава бе втори в Давос предходната седмица и още търси първата си победа за Световната купа. Той и Ришар Жуве са с най-вече сцени - по 8 - без да завоюват нито едно съревнование. Федерико Пелегрино има 13 победи в спринта, 12 от които в свободния жанр, с което превъзхожда всички останали състезатели. Иначе общо победи повече от него имат Емил Йонсон (16) и Йоханес Клаебо (18), а Ола Виген Хатестад има също 13.

Ейрик Брандсдал ще се състезава в Световната купа за първи път този сезон и може да завоюва десетия си триумф, като би станал седмият бегач с такава визитка.

На 22 декември в Планица ще се организира отборният спринт, като в шест от последните седем случая при дамите победителки станаха шведките, само че пък с най-вече победи - 15 - са норвежките. При мъжете картината е сходна и Норвегия е отпред по триумфи с 12, в това число последните два отборни спринта през януари тази година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР