Белият дом съобщи, че е открил голямо струпване на сръбски

...
Белият дом съобщи, че е открил голямо струпване на сръбски
Коментари Харесай

САЩ призоваха Сърбия да изтегли струпаните войски от границата с Косово

Белият дом заяви, че е разкрил огромно скупчване на сръбски сили на границата с Косово и прикани Белград да ги изтегли, с цел да избегне дестабилизиране на обстановката след смъртоносните конфликти.

Убийството на косовски служител на реда и последвалата престрелка в манастир в село покрай сръбската граница в неделя, 25 септември белязаха една от най-тежките ескалации на напрежението сред двете страни от години.

„ Ние следим огромно сръбско военно разполагане по границата с Косово “, сподели представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби на брифинг, съобщи Агенция Франс Прес. „ Това включва невиждано съвременна сръбска артилерия, танкове, механизирани пехотни елементи. Вярваме, че това е доста дестабилизиращо развиване. “

Кърби добави: „ Призоваваме Сърбия да изтегли тези сили от границата. Целта на сръбското струпване към момента не е ясна, само че това е мотив за безпокойствие. "

НАТО ще " усили наличието " на своите мироопазващи сили, известни като КФОР, напомни Кърби.

Трима сръбски въоръжени мъже бяха убити в траялата часове престрелка с косовската полиция, откакто нападнаха патрул край село Банска и по-късно се барикадираха в православен манастир в село Банска, напомня БГНЕС.

Милан Радойчич, заместник-председателят на „ Сръбска листа “ и доближен на Вучич, по-късно призна, че е управлявал терористичната група, която се сблъска с косовската полиция.

Кърби сподели, че офанзивата е била на " доста високо равнище на трудност ", включваща жива мощ, транспортни средства, съоръжение и образование.

„ Това е притеснително. Не наподобява просто като група момчета, които са се събрали, с цел да създадат това “, акцентира той.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани сръбския президент Александър Вучич за „ незабавна деескалация и връщане към разговор “, посочи представителят на Белия дом.

В известие, оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати, се споделя, че Блинкен и Вучич са разискали смисъла на предприемането на „ незабавни ограничения за деескалация на напрежението с Косово след насилието и гибелта на полицейски сержант от Косово ".

" Секретарят акцентира, че тези, които са виновни за офанзивите, които в този момент са в Сърбия, би трябвало да бъдат подведени под отговорност ", се прибавя в известието.

Междувременно американският посланик изрази поддръжката си за дейностите на КФОР и ЕУЛЕКС.

Отбелязвайки, че " произшествия като тези край манастира Банска съставляват неприемливи провокации за КФОР и интернационалната общественост ", Блинкен приветства засиленото наличие на КФОР и решението на Северноатлантическия съвет да позволи разполагането на спомагателни сили.

Относно диалога с Блинкен, Вучич разяснява, че американският представител е загатнал някои вероятни ограничения, ориентирани против Белград, след терористичната офанзива против косовската полиция.

„ Блинкън също приказва за някои ограничения, аз споделих, че съм срещу “, съобщи Вучич, представен от „ Нова “.

Терористите, които съумяха да избягат след офанзивата против полицията, се намират в Сърбия и заради това апелът на Съединени американски щати е ориентиран в тази посока.

От своя страна съветникът по националната сигурност Джейк Съливан беседва с премиера на Косово.

Курти благодари за поддръжката, която Вашингтон оказва на Косово за националната сигурност на страната.

Чрез обява в платформата X косовският министър председател разказа диалога със Съливан като „ окуражаващ “, като уточни, че е изискал „ увеличена помощ против военните проекти на Сърбия “.

„ Уверих Съливан в непрекъснатото съдействие на косовската полиция с КФОР и че нашият ангажимент да пазиме всички жители е хладнокръвен “, акцентира Курти.

Премиерът на Албания Еди Рама също реагира след апела на Белия дом за незабавна деескалация.

„ Албания се причислява към апела на държавното управление на Съединени американски щати за незабавна деескалация на границата сред Косово и Сърбия. Призовавам управлението на Косово и Сърбия да работи с отговорност и здравомислие “, написа в началото той в обществената мрежа „ Х “.

Според Рама Албания е ангажирана със " сигурността и стабилността на Косово ", написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР