Белият дом призова Организацията на страните производителки на петрол спешно

...
Белият дом призова Организацията на страните производителки на петрол спешно
Коментари Харесай

САЩ призоваха ОПЕК да увеличи производството на петрол

Белият дом прикани Организацията на страните производителки на нефт незабавно да усили производството на нефт, с цел да се спре повишението на цените на горивата, предадоха интернационалните организации. Опасенията са, че високите цени на горивата ще попречат на напъните за възобновяване на стопанската система след Коронавирус рецесията.

От началото на годината цената на петрола, създаван от ОПЕК, се увеличи от 54 $ на над 70 $ на барел – т.е. с 30%.

ОПЕК създава към 40% от световните доставки на нефт. В топ 10 на страните, които добиват петрол, са още Съединени американски щати, Русия, Канада, Китай и Бразилия – които не са част от организацията.

В известие на Белия дом се споделя, че решението на ОПЕК да създава с 400 000 барела на ден повече нефт „ просто не е задоволително в сегашния сериозен миг за възобновяване на световната стопанска система “. Организацията има потенциал да даде още 6 000 000 барела на ден, които има намерение последователно да пуска да пазара. 

„ В диалози сме с съществени членове на ОПЕК+ за основното значение на конкуренцията на световния енергиен пазар. ОПЕК+ би трябвало да положат повече старания, с цел да поддържат възобновяване на стопанската система “, разяснява Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Съединени американски щати.

Цените на горивата в Съединени американски щати – както и на всички места другаде по света – бележат сензитивно покачване в последните месеци. Стойността  на галон бензин е към този момент 3,19 $, което се равнява на 1,40 лева на литър. В Съединени американски щати обаче няма високи акцизи на горивата, както е в Европейски Съюз. Цената на бензина там е с 40% по-висока за последната една година.

По данни на Fuelo бензинът в България стартира да  нараства при започване на 2021 година, като цената му се увеличи от 1,82 лева през януари до 2,27 лева в момента  (25%).

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР