САЩ предупреждават Северна Корея да не продава оръжия на Русия за войната в Украйна

...
Белият дом предупреди Северна Корея да не продава боеприпаси на
Коментари Харесай

Белият дом предупреди Северна Корея да не продава боеприпаси на Русия за войната й в Украйна, докато напрежението между Пхенян и Вашингтон продължава да расте.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза в сряда, че Съединените щати са загрижени за потенциални оръжейни сделки между Русия и Северна Корея.

„Призоваваме КНДР да прекрати преговорите си за оръжия с Русия и да спазва публичните ангажименти, които Пхенян е поел да не предоставя или продава оръжия на Русия“, каза Кърби, позовавайки се на Северна Корея с официалното й име Народнодемократична Република Корея.

Кърби добави, че САЩ смятат, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е опитал да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Москва, когато посети Северна Корея и се срещна с нейния лидер Ким Чен Ун през юли.

Говорителят на Белия дом отказа подробности как американски служители са събрали разузнавателната информация.

САЩ предупреждават своите конкуренти и противници – включително Китай – да не помагат на Русия във военната й офанзива в Украйна.


Коментарите на Кърби в сряда дойдоха само седмици след като руският президент Владимир Путин и Ким си размениха писма, обещаващи да засилят връзките между двете си страни.

„Сигурен съм, че ще засилим двустранното сътрудничество във всички области за благополучието на двата народа и за стабилната стабилност и сигурност на Корейския полуостров и цяла Североизточна Азия“, каза Путин в изявление тогава.

Миналата година САЩ обвиниха Северна Корея в тайно изпращане на артилерийски снаряди на Русия.

„Оставаме загрижени, че … КНДР продължава да обмисля предоставянето на военна подкрепа на руските военни сили в Украйна“, каза Кърби, цитирайки „нова информация“, че подобни преговори напредват. „Дискусиите на високо ниво може да продължат през следващите месеци“, каза той.

Севернокорейската и руската мисия към ООН в Ню Йорк не отговориха веднага на исканията за коментар от информационната агенция Ройтерс.

Както Северна Корея, така и Русия преди това отрекоха обвиненията на САЩ за оръжия.

Северна Корея обаче застана на страната на Русия във войната в Украйна, настоявайки, че „хегемонистичната политика“ на водения от САЩ Запад е принудила Москва да предприеме военни действия, за да защити своите интереси в областта на сигурността.

Напрежението между САЩ и Северна Корея

Северна Корея е подложена на тежки санкции на ООН заради нейните ядрени програми и програми за балистични ракети, докато Русия също е изправена пред множество санкции от САЩ и Запада заради инвазията си в Украйна миналата година.

„Всеки вид сътрудничество в областта на сигурността или оръжейна сделка между Северна Корея и Русия със сигурност би нарушил поредица от резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Държавният департамент на САЩ на 15 август.

Последното предупреждение на САЩ към Северна Корея идва, докато Пхенян продължава да изстрелва междуконтинентални балистични ракети в противоречие с Вашингтон.

В сряда южнокорейските военни съобщиха, че Северна Корея е изстреляла още две балистични ракети само часове след като САЩ прелетяха с бомбардировач с голям обсег на действие в региона.

Северна Корея изрази гняв срещу САЩ за провеждането на съвместни военноморски учения с Южна Корея и Япония, като каза по-рано тази седмица, че ученията край Корейския полуостров са увеличили „опасността от ядрена война“.

От своя страна Вашингтон обвини Пхенян, че нарушава резолюциите на ООН и дестабилизира региона с изпитанията на ракети.


По време на тристранна среща на върха край Вашингтон този месец САЩ заедно с Южна Корея и Япония обещаха да задълбочат сътрудничеството в областта на сигурността срещу Северна Корея, включително споделяне в реално време на данни за изстрелвания на ракети.

„Остро осъждаме безпрецедентния брой изстрелвания на балистични ракети от страна на КНДР, включително множество изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети (ICBM) и конвенционални военни действия, които представляват сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров и извън него“, казаха трите страни в съвместно изявление след срещата.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в преки разговори с Ким по време на мандата си, но срещите на високо ниво между двете нации прекъснаха при настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

След първата среща между Тръмп и Ким през 2018 г. двете страни заявиха в съвместно изявление, че Северна Корея се е ангажирала да „работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“.

Но обещанието никога не е последвано от усилия за прекратяване на програмата за ядрени оръжия на Северна Корея.

Северна Корея извърши първия си опит с ядрено оръжие през 2006 г. в нарушение на международна забрана.

Оттогава Съветът за сигурност на ООН единодушно прие множество резолюции, които наложиха санкции на страната заради ядрената й програма.

Миналата година Русия и Китай наложиха вето на предложението на Съвета за сигурност на ООН за налагане на повече наказания на Северна Корея с аргумента, че санкциите не са били ефективни за ограничаване на ядрената програма на страната.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР