Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали

...
Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали
Коментари Харесай

В САЩ се договориха за дълга

Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали кардинално съглашение за повишение на тавана на дълга за две години и ограничение на разноските.

Това удостовери пред Си Ен Ен ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

С тази договорка Съединени американски щати се отдалечават с една стъпка от ръба на историческия банкрут.

Принципното съглашение беше реализирано от президента Джо Байдън и Маккарти по време на телефонен диалог в събота, заяви източник, осведомен с диалога им.

Сега двамата водачи са изправени пред високата задача да продадат договорката на съдружниците си в двете камари на Конгреса, където републиканците управляват Камарата на представителите, а демократите - Сената.

Сделката би трябвало да бъде призната преди 5 юни - решаващата дата, на която министърът на финансите Джанет Йелън съобщи, че Съединени американски щати към този момент няма да могат да заплащат сметките си.

" След седмици на договаряния стигнахме до кардинално съглашение. Все още имаме доста работа за извършване, само че имам вяра, че това е кардинално съглашение, което е почтено за американския народ ", съобщи Маккарти по време на малко изявление пред кореспонденти.

" Споразумението пази основните цели и законодателни достижения на републиканците, само че и на демократите ", сподели Байдън в изказване.

" Споразумението съставлява компромис, което значи, че не всеки получава това, което желае. Това е отговорността на ръководството ", уточни президентът.

Ако в последна сметка съглашението премине през Конгреса и бъде подписано от Байдън преди по този начин наречената дата Х, Белият дом и републиканците от Камарата на представителите ще са избегнали невиждана икономическа рецесия.

Неплатежоспособността на американското държавно управление, която в никакъв случай не се е случвала, може да провокира световна криза и загуба на милиони работни места - сюжет, който се обрисуваше в последната минута на договарянията по време на празничния уикенд.

Двугодишната договорка също по този начин ще отсрочи идната битка за повишение на тавана на дълга за след изборите през 2024 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР